Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Συμφωνίες για το μεταναστευτικό και τις θαλάσσιες ζώνες

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Συμφωνίες για το μεταναστευτικό και τις θαλάσσιες ζώνες

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Τρίπολη, εστιάζοντας στο μεταναστευτικό και τις θαλάσσιες ζώνες. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Τρίπολη, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα θετικό βήμα προς την επαναφορά της Λιβύης στην ελληνική διπλωματία. Η επίσκεψη αυτή ήρθε ως απάντηση στην αυξανόμενη κρίση του μεταναστευτικού, που αποτέλεσε την κύρια αφορμή για τις επαφές. Ο Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε προηγουμένως επισκεφθεί τη Βεγγάζη και είχε επαφές με την πλευρά του Χαλίφα Χαφτάρ, συναντήθηκε με σημαντικούς παράγοντες της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων του Προεδρικού Συμβουλίου και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές και επικεντρώθηκαν σε κρίσιμα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Ο Υπουργός τόνισε ότι μια ισχυρή, ενιαία και αυτοδύναμη Λιβύη θα συνεισφέρει στην ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία των ιστορικών σχέσεων και συμφώνησαν ότι η κοινή γεωγραφία απαιτεί συνεργασία και ειλικρινή διάλογο.

Η κατάσταση στο μεταναστευτικό τέθηκε επίσης στο προσκήνιο, καθώς η αύξηση των ροών από Τομπρούκ προς την Κρήτη έχει προκαλέσει ανησυχία και στην ΕΕ. Ο Γεραπετρίτης αναγνώρισε την ανάγκη να αποφευχθεί η παγίωση μιας νέας μεταναστευτικής οδού και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι απαιτείται συνεννόηση για τον έλεγχο των συνόρων.

Σημαντική ήταν και η αναφορά στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, με τον Γεραπετρίτη να υπογραμμίζει την ανάγκη επίλυσης των διαφορών βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές, οι δύο χώρες συμφώνησαν να είναι έτοιμες να συζητήσουν για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο άμεσο μέλλον.

Κατά την επίσκεψή του, ο Γεραπετρίτης επεσήμανε και την επιθυμία της Ελλάδας να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, ειδικότερα στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων, αναγνωρίζοντας τη Λιβύη ως σημαντικό εμπορικό εταίρο. Οι επαφές του εκτιμήθηκαν ως εποικοδομητικές και ικανοποιητικές, με στόχο την ανάπτυξη μιας θετικής δυναμικής στις σχέσεις των δύο χωρών, μέσα σε ένα πλαίσιο δύσκολων διπλωματικών ισορροπιών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play