Η επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν φέρνει ανησυχία για την Ουκρανία και τον ρόλο των ΗΠΑ στην ειρηνική διαδικασία. Το κλίμα κατά τη διάρκεια της δίωρης συνομιλίας ήταν τόσο φιλικό, που κανένας από τους δύο προέδρους δεν ήθελε να είναι ο πρώτος που θα έκλεινε το τηλέφωνο, όπως δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου, αναφερόμενος στην επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν για την Ουκρανία. Αυτό υπογραμμίζει τους φόβους που έχουν η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της για μια πιθανή εγκατάλειψη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουάσιγκτον φαίνεται να προγραμματίζει την αποχώρησή της από την Ουκρανία, έπειτα από τρία χρόνια που όχι μόνο τροφοδότησαν αλλά και κλιμάκωσαν τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Ο Τραμπ δεν φαίνεται να ασκεί πίεση στη Ρωσία για εκεχειρία, υποχωρώντας ως διαμεσολαβητής και αφήνοντας τη Μόσχα και το Κίεβο να βρουν μόνες τους τη λύση. Στην επικοινωνία του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι αποσυνδέεται από τις συνομιλίες και δεν σκοπεύει να επιβάλει επιπλέον πιέσεις στη Μόσχα, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εντάσεις.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισήμανε ότι είναι κρίσιμη η διατήρηση της συμμετοχής των ΗΠΑ στις ειρηνικές διαδικασίες, καθώς μόνο ο Πούτιν ωφελείται από την αποστασιοποίηση. Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για τη δυνατότητα των ηγετών να διασφαλίσουν μια μόνιμη ειρηνευτική λύση.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις φαίνεται να εντείνονται, με τη Ρωσία να επιδιώκει την κατάληψη στρατηγικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία. Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων είναι ακόμα σε ρευστότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr