Ουκρανία: Διπλωματικές διεργασίες στην ΕΕ για τις εγγυήσεις ασφαλείας και ο ρόλος του Τραμπ

Ουκρανία: Διπλωματικές διεργασίες στην ΕΕ για τις εγγυήσεις ασφαλείας και ο ρόλος του Τραμπ

Διπλωματικός πυρετός στην ΕΕ για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή του Τραμπ. Διπλωματικός αναβρασμός επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που παρέχουν οι πρωτοβουλίες του Τραμπ για την Ουκρανία, ταυτόχρονα εργαζόμενη για την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας στο Κίεβο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοί της καλούνται να συνδυάσουν τη διπλωματική τους δραστηριότητα με την παροχή δεσμεύσεων ασφάλειας για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εγγυήσεων του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα.

Μετά από τριάμισι χρόνια πολέμου, παρατηρείται αύξηση της διπλωματικής κινητικότητας και νέα δυναμική γύρω από την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. Τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τις πρακτικές μας εργασίες ώστε να επιτύχουμε μια εγγύηση παρόμοια με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, αναμένεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ των ομάδων σχεδιασμού και των Αμερικανών ομολόγων τους για την ενίσχυση των εγγυήσεων ασφαλείας. Επιπλέον, η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, είναι πρόθυμες να αποστείλουν στρατό σε περιοχές που δεν έρχονται σε επαφή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαναλαμβάνει την ανάγκη για περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή της χώρας στο μπλοκ των 27 ως εγγύηση ασφάλειας. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παρέχουν αεροπορική υποστήριξη εφόσον οι Ευρωπαίοι αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, αποκλείοντας όμως την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων.

Αντίθετα, το Κρεμλίνο υποβαθμίζει τις προοπτικές για μια επικείμενη συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Σύμφωνα με αναφορές, ο Ρώσος πρόεδρος εκφράζει την επιφυλακτικότητα του σχετικά με άμεσες συνομιλίες, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν την κατάσταση πιο περίπλοκη από ποτέ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Ζελένσκι φαίνεται να υποστηρίζουν την ιδέα μιας διμερούς συνάντησης, με σκοπό την επίτευξη μιας ειρηνικής συμφωνίας, παρά τις αντίθετες θέσεις που εκφράζουν οι Ρώσοι ηγέτες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play