Συλλήψεις αξιωματούχων στην Ουκρανία για υποθέσεις διαφθοράς και κατασκοπεία εν μέσω ανησυχιών για θεσμική ανεξαρτησία. Τη Δευτέρα 21 Ιουλίου, οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ουκρανία (SBU) προχώρησαν σε σύλληψη αξιωματούχων της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU), επιρρίπτοντας κατηγορίες για κατασκοπεία, σχέσεις με τη Ρωσία και συμμετοχή σε παλαιότερες ποινικές υποθέσεις. Η SBU ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός στελέχους της NABU ως ύποπτου ρωσικού κατασκόπου, ενώ άλλος αξιωματούχος φέρεται να είχε εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Ακόμη, άλλοι υπάλληλοι φέρονται να είχαν διασυνδέσεις με πολιτικό κόμμα που έχει απαγορευθεί και που διέφυγε στο εξωτερικό μετά την ρωσική εισβολή. Η NABU, που έχει στο παρελθόν εκθέσει ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους για υποθέσεις διαφθοράς, κατήγγειλε ότι οι ενέργειες αυτές ξεπερνούν τα όρια της κρατικής ασφάλειας και μετατρέπονται σε στοχευμένες διώξεις για αδικήματα άσχετα, όπως παλαιά τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με την NABU, περισσότερες από 70 έρευνες διενεργήθηκαν από διάφορους κρατικούς φορείς, χωρίς προηγούμενη δικαστική εντολή.
Η πλειονότητα των ερευνών αφορά περιστατικά μικρής σημασίας, ενώ μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται αναφορές για πιθανές σχέσεις με ρωσικά συμφέροντα. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τις ανησυχίες που διατυπώνονται σχετικά με την ανεξαρτησία των θεσμών στην Ουκρανία.
Ο Βιτάλι Σαμπουίν, διακεκριμένος ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, που πρόσφατα κατηγορήθηκε για απάτη και αποφυγή στρατιωτικής θητείας, υποστήριξε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν στοχευμένες διώξεις από το προεδρικό γραφείο ως αντίποινα για τις αποκαλύψεις του. Καταδίκασε δημόσια τη νέα επιχείρηση κατά της NABU, ενώ η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) επισήμανε τη μαζική πίεση που υφίστανται οι υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς.
Η SBU υπερασπίστηκε τις δράσεις της, ισχυριζόμενη ότι ανακάλυψε κατάσκοπο που συνεργαζόταν με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών και προμήθευε διαβαθμισμένες πληροφορίες, ενώ άλλος αξιωματούχος φέρεται να διευκόλυνε εξαγωγές βιομηχανικής κάνναβης στη Ρωσία μέσω συγγενών του. Παρά ταύτα, οργανώσεις διαφάνειας και παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν εγγυήσεις για την ανεξαρτησία των οργάνων καταπολέμησης της διαφθοράς, καλώντας τον πρόεδρο Ζελένσκι να διασφαλίσει την αμεροληψία και την τήρηση του συντάγματος στις διαδικασίες τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr