Σημαντικές αντιδράσεις στο σχέδιο της ΕΕ για φόρο στις επιχειρήσεις εν μέσω οικονομικών προκλήσεων. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή φόρου στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στην ΕΕ φαίνεται να αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις. Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι υπεύθυνα για την έγκριση του σχεδίου, έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να το απορρίψουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Politico. Ο φόρος, ο οποίος ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως μέρος του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034, αναμένεται να αποφέρει 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η εισαγωγή αυτού του φόρου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως νέα πηγή εσόδων για την ΕΕ, χρηματοδοτώντας τα προγράμματα και την αποπληρωμή χρεών που προήλθαν από την πανδημία Covid.
Ωστόσο, προτού γίνει πλήρως αποδεκτή η πρόταση, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών άρχισαν να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι «δεν υπάρχει νομική βάση για τον φόρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», προσθέτοντας ότι δεν θα προχωρήσουν σε αυτό το βήμα. Αντίστοιχα, εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης τόνισε ότι «για την Ολλανδία, το ζήτημα δεν είναι υπό συζήτηση, δεδομένης της ανάγκης να μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ και όχι να αυξηθεί».
Η ανησυχία δεν περιορίζεται μόνο στις βόρειες χώρες της ΕΕ. Διπλωμάτες από χώρες που συνήθως δεν υιοθετούν αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές, δηλώνουν επίσης ότι το σχέδιο ενδέχεται να μην μπορέσει να σταθεί. Η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μόνικα Χόλμάιερ επεσήμανε ότι η επιβολή φόρου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Ο προτεινόμενος φόρος θα επιβάλλεται σε εταιρείες με έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ και θα καταβάλλεται ανεξάρτητα από το αν η επιχείρηση έχει κέρδη. Ο κατ’ αποκοπήν φόρος θα κυμαίνεται από 100.000 ευρώ για εταιρείες με κύκλο εργασιών 100 έως 250 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι 750.000 ευρώ για τις μεγαλύτερες. Αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς εταιρείες με τελείως διαφορετικά έσοδα θα πληρώνουν το ίδιο ποσό.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στη θέσπιση αυτού του φόρου, με πολλούς να χαρακτηρίζουν την πρόταση μη βιώσιμη στην παρούσα μορφή της. Η αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ΕΕ και η επιθυμία για ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr