Διχασμένοι οι καρδινάλιοι για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου, με επικείμενο Κονκλάβιο. Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι καρδινάλιοι αναφορικά με τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου, καθώς οι διαβουλεύσεις τους στο Βατικανό συνεχίζονται εντατικά. Οι εργασίες είναι πυρετώδεις, ώστε να είναι όλα έτοιμα για τις 7 Μαΐου που θα συγκληθεί το Κονκλάβιο. Ωστόσο, από τις εννέα συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα, δεν έχει προκύψει ακόμη ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ως διάδοχος του πάπα Φραγκίσκου. Τη Δευτέρα 5 Μαΐου, προγραμματίζονται δύο νέες συναντήσεις των καρδιναλίων στο Βατικανό, όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο νέος ποντίφικας πριν από το κρίσιμο Κονκλάβιο.
Το Βατικανό διαψεύδει δημοσιεύματα που θέλουν τον Ιταλό καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, από τα φαβορί για τη διαδοχή του Αργεντινού ποντίφικα, να έχει πρόσφατα αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από το σύνολο των 133 καρδιναλίων κάτω των 80 ετών που θα συμμετάσχουν στο Κονκλάβιο, πάνω από 120 έχουν ήδη φτάσει στη Ρώμη.
Η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών θα ξεκινήσει στην σφραγισμένη Καπέλα Σιξτίνα την Τετάρτη 7 Μαΐου στις 4:30 το απόγευμα. Αφού οι καρδινάλιοι δώσουν όρκο εχεμύθειας, θα κληθούν να ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο για τον επόμενο ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πόσο θα διαρκέσει η εκλογή του νέου Πάπα, αλλά τα δύο προηγούμενα Κονκλάβια του 2005 και του 2013 διήρκεσαν μόλις δύο ημέρες.
Μόλις εισέλθουν στο παρεκκλήσι, οι καρδινάλιοι θα πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε επικοινωνία με τον έξω κόσμο μέχρι να εκλεγεί ο νέος ποντίφικας. Κλεισμένοι σε έναν κοινόχρηστο χώρο χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος ή η έξοδος μηνυμάτων, εκτός από τον καπνό που θα βγαίνει από την καμινάδα. Ο λευκός καπνός θα σηματοδοτήσει ότι υπάρχει αποτέλεσμα, ενώ ο μαύρος θα δηλώνει ότι απαιτείται άλλη μια ψηφοφορία για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την εκλογή ενός νέου ποντίφικα.
Οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου περιλαμβάνουν τους εξής:
– Πιέτρο Παρολίν: 70 ετών, Ιταλός και δεύτερος στη σειρά στο Βατικανό από το 2013, είναι γνωστός για την εξαιρετική του διπλωματία και τις μετριοπαθείς απόψεις του.
– Ματέο Ζούπι: 69 ετών, επίσης Ιταλός και θεωρούμενος μεταρρυθμιστής, έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και υποστηρίζει την LGBT κοινότητα.
– Λουίς Αντόνιο Τάγκλε: 67 ετών από τις Φιλιππίνες, αναγνωρίζεται για την χαρισματικότητα του και θεωρείται πιθανός πρώτος Ασιάτης Πάπας.
– Φριντολίν Μπεσούνγκου: 65 ετών από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αν εκλεγεί θα είναι ο πρώτος Πάπας από την Αφρική.
– Πέτερ Έρντο: 72 ετών από την Ουγγαρία, θεωρείται ο πιο συντηρητικός υποψήφιος και η εκλογή του θα μπορούσε να σημάνει επιστροφή σε πιο παραδοσιακές αξίες της Εκκλησίας.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr