Ανακαλύψεις στην Πάρο: Η ανασκαφή στο αρχαίο εργαστήριο γλυπτικής αποκαλύπτει πολύτιμα ευρήματα από την Ελληνιστική περίοδο. Ολοκληρώθηκε η συστηματική ανασκαφή που διεξάγεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου εργαστηρίου γλυπτικής στη θέση Φλόγα Παροικιάς, υπό την καθοδήγηση της Δρος Σοφίας Δετοράτου. Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αποκάλυψε τρεις κτηριακές ενότητες, αποδεικνύοντας τη λειτουργία εργαστηρίου γλυπτικής στην περιοχή κατά την Ελληνιστική περίοδο. Οι εναποθέσεις μαρμάρου και τα ημίεργα γλυπτά που βρέθηκαν αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την κατανόηση της αρχαίας τέχνης και της παραγωγής γλυπτικής τέχνης.
Η αρχαιολογική έρευνα αναβίωσε το 2008, ενώ από το 2013 οι ανασκαφές διεξάγονται με συστηματικό χαρακτήρα. Τα πρόσφατα ευρήματα περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που ενδέχεται να στηρίζονται σε παλαιότερες κατασκευές, υποδηλώνοντας τη μακροχρόνια χρήση του χώρου. Τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν την παρουσία οικιστικής χρήσης κατά την Κλασική περίοδο, με ευρήματα όπως θραύσματα αγγείων που υποδηλώνουν καθημερινές δραστηριότητες.
Με τις τελευταίες ανακαλύψεις, έχει εντοπιστεί μια ριζική αναδιοργάνωση του χώρου στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. έως τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. Η εσωτερική διαρρύθμιση των κτηρίων επιβεβαιώνει τη συνέχιση του οικιστικού χαρακτήρα, ενώ ευρήματα όπως ένα δωμάτιο με βοτσαλωτό δάπεδο και τοιχογραφίες ενισχύουν αυτήν την ερμηνεία. Επιπλέον, οι πολυάριθμοι ημίεργοι γλύπτες και τα εργαστηριακά σκεύη μαρτυρούν τη λειτουργία του χώρου και την τέχνη που αναπτυσσόταν εκεί.
Αξιοσημείωτα είναι τα κινητά ευρήματα, που περιλαμβάνουν ημίεργα μαρμάρινα γλυπτά, πήλινες κεφαλές και μεγάλο όγκο κεραμικής, τα οποία αποδεικνύουν τη ζωηρή καλλιτεχνική δραστηριότητα στην περιοχή. Η επιστημονική ομάδα περιλάμβανε καταξιωμένους αρχαιολόγους καθώς και φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια, που συνέβαλαν στην προώθηση της έρευνας και στην τεκμηρίωση των ευρημάτων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr