Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία ανατρέπει τις ισορροπίες στην περιοχή, με την Ευρώπη να πληρώνει το τίμημα. Σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης από την Ουάσινγκτον όσον αφορά την υποστήριξη προς την Ουκρανία σημειώθηκε με την ανακοίνωση της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, μόλις δύο εβδομάδες μετά την αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, με τη δικαιολογία των περιορισμένων αποθεμάτων. Η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι οδήγησε στη δημιουργία ενός καταλόγου όπλων που προγραμματίζεται να προμηθευτεί το Κίεβο.
Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σχέδιο για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σε Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι θα μεταφέρουν τα όπλα στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο νέος εξοπλισμός θα κατασκευαστεί με σκοπό την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και θα διατεθεί για αποστολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν στρατιωτικό υλικό σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία θα το προμηθεύσουν στη συνέχεια στην Ουκρανία. Ο Τραμπ ανέφερε ότι τα όπλα αξίζουν δισεκατομμύρια και δήλωσε πως περιλαμβάνονται και οι συστοιχίες αεράμυνας Patriot.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα εκφράσει το αίτημά της για περισσότερες συστοιχίες Patriot, τις οποίες θεωρεί κρίσιμες για την άμυνά της. Το σχέδιο περιλαμβάνει την πώληση Patriot και άλλων συστημάτων σε Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι θα τα μεταφέρουν στο Κίεβο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συνεργάζεται με ευρωπαϊκές χώρες για τη διαχείριση των πωλήσεων, με τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία να αναμένονται να προμηθεύσουν την Ουκρανία.
Οι συναντήσεις συνεχίζονται, με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους να επισημαίνει την αύξηση των αμυντικών δαπανών και την ανάγκη ανάληψης μεγαλύτερης ευθύνης για την ασφάλεια της Ευρώπης. Επίσης, Ελλάδα και Ισπανία αναφέρονται ως κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που ενδέχεται να διαθέτουν εφεδρικά Patriot.
Η Ουκρανία επισημαίνει ότι έχει ήδη λάβει τουλάχιστον έξι συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Ρουμανία, ενώ πρόσφατα ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για περισσότερα συστήματα.
Σύμφωνα με αναφορές, οι ΗΠΑ ενδέχεται να παρέχουν στην Ουκρανία όχι μόνο συστήματα Patriot, αλλά και πυραύλους Tomahawk, οι οποίοι διαθέτουν εξαιρετικά μεγάλη εμβέλεια. Η ανάπτυξη και η συνεργασία των κρατών είναι καίρια για τη διασφάλιση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει.
Πηγή περιεχομένου: in.gr