Πεινασμένα σκουλήκια αποκαλύπτουν τον μηχανισμό ελέγχου της γήρανσης

Πεινασμένα σκουλήκια αποκαλύπτουν τον μηχανισμό ελέγχου της γήρανσης

Μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο του γονιδίου TFEB στη γήρανση και τη σχέση του με καρκινικά κύτταρα. Κάτω από συνθήκες νηστείας, σκουλήκια που υπήρξαν πεινασμένα και στη συνέχεια ξαναταΐστηκαν, αποκάλυψαν σημαντικούς μηχανισμούς ελέγχου της γήρανσης. Σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Βιολογία της Γήρανσης, η έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging, προσφέρει νέες προοπτικές στην κατανόηση της διαδικασίας της γήρανσης.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η αποσιώπηση του γονιδίου TFEB στους σκώληκες προκάλεσε καταστάσεις που μιμούνταν τη γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού, περιλαμβάνοντας σημάδια κυτταρικού στρες. Η μελέτη αυτή αναδεικνύει πώς η γήρανση μπορεί να σταματήσει και πώς ορισμένα καρκινικά κύτταρα επιβιώνουν της χημειοθεραπείας μέσω ύπνωσης. Οι ερευνητές προκάλεσαν την γήρανση των κυττάρων παρεμβαίνοντας στον παράγοντα μεταγραφής TFEB, επισημαίνοντας τη σημασία αυτού του γονιδίου στην ανάπτυξη και την ανάρρωση των σκωλήκων.

Η μελέτη καθιστά σαφές ότι οι δείκτες γήρανσης στους σκώληκες είναι παρόμοιοι με εκείνους που παρατηρούνται και στους θηλαστικούς οργανισμούς, όπως η βλάβη του DNA και η παραγωγή ROS. Ο Δρ. Αντέμπι, επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι αυτό το μοντέλο προσφέρει ένα εργαλείο για τη διερεύνηση του πώς πυροδοτείται η γήρανση και πώς μπορεί να γίνει στόχος νέων θεραπειών.

Συνολικά, η σημασία του γονιδίου TFEB επεκτείνεται πέρα από τη γήρανση, διαδραματίζοντας ρόλο και στη διαδικασία ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Οι ερευνητές σκοπεύουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέων θεραπευτικών στρατηγικών που θα στοχεύουν στα γηρασμένα κύτταρα, τόσο στη διαδικασία της γήρανσης όσο και στη θεραπεία του καρκίνου.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play