Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις startups

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις startups

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει ενιαίους κανόνες για τις startups, αντιμετωπίζοντας ανησυχίες και προκλήσεις στην υλοποίηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για την καθιέρωση ομοιογενών εταιρικών κανόνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης των τεχνολογικών startups. Ωστόσο, αρκετές εταιρείες εκφράζουν ανησυχίες ότι, στην πράξη, μπορεί να εξακολουθήσουν να λειτουργούν υπό 27 διαφορετικά εθνικά καθεστώτα. Το βασικό σημείο τριβής αφορά τη νομική βάση της πρότασης – ένα ζήτημα που μπορεί να φαίνεται τεχνικό, αλλά για τις startups είναι ουσιώδες.

Το περασμένο καλοκαίρι, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε προτείνει τη δημιουργία μιας ενιαίας νομικής μορφής για τις startups, προκειμένου να διευκολυνθεί η επέκτασή τους. Παρ’ όλα αυτά, λίγο πριν την δημοσίευση της σχετικής πρότασης, το λεγόμενο 28ο καθεστώς βρέθηκε στο επίκεντρο εσωτερικών διαφωνιών στην Επιτροπή και αντιδράσεων από τον επιχειρηματικό τομέα, όπως επισημαίνει το Politico.

Αρχικά, η προοπτική ενός ενιαίου πλαισίου κανόνων για όλα τα κράτη-μέλη, αντί των 27 διαφορετικών εθνικών συστημάτων, έτυχε θετικής υποδοχής. Ωστόσο, σήμερα οι startups ανησυχούν έντονα, καθώς φοβούνται ότι η υπόσχεση κινδυνεύει να διασπαστεί σε 27 διαφορετικές εκδοχές. Ο Σάιμον Σέφερ, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας EU Inc, χαρακτήρισε μία από τις επιλογές που εξετάζονται ως παράλογη.

Το προηγούμενο έτος, οι startups πέτυχαν μια σημαντική νίκη, όταν η φον ντερ Λάιεν συμπεριέλαβε το αίτημά τους για απλούστευση των κανόνων στο πενταετές πρόγραμμα της. Ωστόσο, οι πρώτες κινήσεις για την υλοποίηση της υπόσχεσης προκαλούν επιφυλάξεις στον κλάδο. Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση και δεσμεύεται να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στις αρχές του επόμενου έτους, η οποία θα καθορίζει ένα ψηφιακό εταιρικό νομικό πλαίσιο.

Η συζήτηση γύρω από τη ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει ένταση εντός της Κομισιόν, με τις οργανώσεις εκπροσώπησης των startups να εκφράζουν τη διαφωνία τους σχετικά με την επιλογή μιας οδηγίας αντί κανονισμού, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της εναρμόνισης. Αν τελικά επιλεγεί η οδηγία, αυτό θα μπορούσε να προσφέρει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα προσαρμογής του πλαισίου στους δικούς τους κανόνες.

Η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 950 startups, όπως δείχνει το Elevate Greece, αλλά οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε τομείς όπως η χρηματοδότηση, η ρυθμιστική αστάθεια και η διεθνής διασύνδεση. Η βελτίωση του περιβάλλοντος καινοτομίας είναι αναγκαία, καθώς η πρόσβαση σε κεφάλαια ανάπτυξης και η αποδοχή της αποτυχίας ως μέρος της καινοτομίας παραμένουν σοβαρά εμπόδια.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play