Πορτογαλία: Πύρρειος νίκη για την κεντροδεξιά χωρίς πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο

Πορτογαλία: Πύρρειος νίκη για την κεντροδεξιά χωρίς πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μια νέα πολιτική κατάσταση μετά τις πρόωρες εκλογές, με την κεντροδεξιά να μη διαθέτει πλειοψηφία. Ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρου, αναδείχτηκε νικητής στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, ωστόσο η κατάσταση παραμένει αβέβαιη καθώς δεν έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εγγυηθεί πολιτική σταθερότητα. Η άκρα δεξιά, εκπροσωπούμενη από την παράταξη Σέγκα, έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 20% των ψήφων, απειλώντας να ξεπεράσει το Σοσιαλιστικό κόμμα και να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, η συμπολίτευση, η Δημοκρατική Συμμαχία (AD), έλαβε το 32,7% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές (PS) το 23,4% και το Σέγκα 22,6%. Η παράταξη της συμπολίτευσης θα καταλάβει 89 έδρες από τις 230 της εθνικής αντιπροσωπείας, σημαντικά λιγότερες από τις 116 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο κ. Μοντενέγκρου, που εξέφρασε την πίστη του ότι οι πολίτες επιθυμούν τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και τον ίδιο ως πρωθυπουργό, υποσχέθηκε ότι η νέα του κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ψηφοφόρων. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με την άκρα δεξιά και προανήγγειλε τη σύσταση μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η νίκη του έρχεται σε μια περίοδο έντονων αμφισβητήσεων, καθώς ο πρωθυπουργός είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί νωρίτερα λόγω υποψιών για σύγκρουση συμφερόντων. Παρά τα αποτελέσματα που διασφάλισαν την πολιτική του επιβίωση, τα κέρδη του δεν τροποποιούν ουσιαστικά την ισορροπία δυνάμεων στο πορτογαλικό κοινοβούλιο.

Μετά την ήττα τους, οι Σοσιαλιστές και ο ηγέτης τους Πέντρου Νούνου Σάντους ανακοίνωσαν την παραίτησή του και την πρόθεσή του να ζητήσει εσωκομματικές εκλογές χωρίς να θέσει υποψηφιότητα. Ο πρόεδρος του Σέγκα, Αντρέ Βεντούρα, δήλωσε ότι «τίποτα δεν θα είναι όπως πριν», επισημαίνοντας την ιστορική διάσταση των εκλογών.

Η κυβέρνηση του Μοντενέγκρου προχώρησε σε αυστηρότερη πολιτική μετανάστευσης στην Ιβηρική Χερσόνησο, την ώρα που η συζήτηση για τη μετανάστευση εντείνεται και ο αριθμός των αλλοδαπών στην Πορτογαλία αυξάνεται σημαντικά.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play