Πώς επηρεάζονται οι περικοπές τον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας;

Πώς επηρεάζονται οι περικοπές τον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας;

Περικοπές στη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, που πλήττουν τις ανάγκες σε διεθνές επίπεδο. Η χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να υποστεί σημαντικές περικοπές, σύμφωνα με έρευνα του Activity Learning Network for Accountability and Performance (ALNAP). Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κρατική χρηματοδότηση μπορεί να μειωθεί κατά 34% έως 45% έως το τέλος του 2024, σε σύγκριση με το 2023. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν προγραμματίσει περικοπή 80% στις συμβάσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, ακολουθώντας την πολιτική Πρώτα η Αμερική, που στρέφεται εναντίον των δαπανών στο εξωτερικό.

Αντίστοιχα, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακατευθύνει τους προϋπολογισμούς τους προς την άμυνα, λόγω της αυξανόμενης στρατιωτικής απειλής από τη Ρωσία, όπως αναφέρεται στο Euronews. Η μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας ξεκίνησε το 2024, αναστρέφοντας μια δεκαετή ανοδική τάση χρηματοδότησης, και έχει επιδεινώσει το χάσμα μεταξύ αναγκών και χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το ALNAP, το 2024, τα παλαιστινιακά εδάφη αποτελούν τον μεγαλύτερο αποδέκτη διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας, λαμβάνοντας 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ουκρανία ακολουθεί με 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και με μείωση χρηματοδότησης 25% για δεύτερη συνεχή χρονιά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι χώρες που έχουν μειώσει περισσότερο τη βοήθεια το 2024, με μείωση 10,4% σε σχέση με το 2023, ενώ η χρηματοδότηση της ΕΕ μειώθηκε κατά 12,7%.

Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει την εξάρτηση του τομέα από έναν περιορισμένο αριθμό δωρητών, γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο σε μεταβολές στη διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play