Η ξηρασία και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία της Ευρωζώνης και τη γεωργική παραγωγή. Η ξηρασία, η οποία πλήττει ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία και την οικονομία της Ευρωζώνης. Οι σοδειές και το ζωικό κεφάλαιο μειώνονται, με το κόστος για την ΕΕ να αγγίζει τα 28,3 δισ. ευρώ ετησίως, ήτοι περίπου το 6% της συνολικής παραγωγής τροφίμων. Ειδικότερα, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με έως και 30% της γεωργικής παραγωγής να είναι σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 1,3 τρισ. ευρώ σε τομείς που είναι πιο ευάλωτοι σε ελλείψεις νερού, όπως η γεωργία και η μεταποίηση. Η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι οι ξηρασίες μπορεί να εξαλείψουν σχεδόν το 15% της οικονομικής παραγωγής στην περιοχή. Η προσοχή των κεντρικών τραπεζών στρέφεται όλο και περισσότερο στους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, εν μέσω πιέσεων κατά των πράσινων πολιτικών.
Ο Έλντερσον, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε χώρες όπως η Ολλανδία, οι οποίοι αναμένουν βροχή για να υποστηρίξουν τις καλλιέργειές τους. Η τρέχουσα κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς οι περιοχές της Βόρειας Ευρώπης ζουν τη χειρότερη ανομβρία των τελευταίων αιώνων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνει ότι η γεωργία είναι ο τομέας που πλήττεται περισσότερο από τη λειψυδρία, κάτι που έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για την περιοχή. Επιπλέον, οι συζητήσεις σχετικά με την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών στη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων εντείνονται, καθώς οι οικονομολόγοι εξετάζουν τις επιπτώσεις της υποβάθμισης της φύσης στην παγκόσμια οικονομία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr