Ανακαλύψτε την εντυπωσιακή πορεία του Μιχαήλ Πέρκιν, του σπουδαίου δεξιοτέχνη πίσω από τα αυγά Φαμπερζέ. Ο Μιχαήλ Πέρκιν, ονομαστός τεχνίτης των αυγών Φαμπερζέ, γεννήθηκε σε μια εύπορη αγροτική οικογένεια στο χωριό Οκουλόφσκαγια στις 22 Μαΐου 1860. Από νεαρή ηλικία, ανέλαβε τον ρόλο του προστάτη της οικογένειας, καθώς η ευθύνη για τη μητέρα του και τα αδέλφια του έπεσε στους ώμους του μετά τον θάνατο του πατέρα του.
Η γνωριμία του Πέρκιν με την τέχνη προήλθε από την επίσκεψή του στην εκκλησία του χωριού του, όπου παρατήρησε περίτεχνα εικονοστάσια και εικόνες. Αυτό τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με τη μεταλλοτεχνία, πιθανότατα υπό την καθοδήγηση του τοπικού σιδηρουργού. Στην ηλικία των 18 ετών, αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Αγία Πετρούπολη για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.
Σύμφωνα με τον Ελβετό δάσκαλο του Φαμπερζέ, Φραντς Μπιέρμπαουμ, ο Πέρκιν ήταν αυτοδίδακτος και έφτασε στην Αγία Πετρούπολη χωρίς καμία εκπαίδευση. Εκεί, εργάστηκε στο εργαστήριο του διακεκριμένου Έρικ Κόλιν, όπου μέσα σε έξι χρόνια κατάφερε να αποκτήσει τον τίτλο του αρχιχρυσοχόου και να παντρευτεί την Τατιάνα Βλαντιμίροβνα Φινίκοβα.
Με την υποστήριξη του εργοδότη του, ο Πέρκιν έλαβε άδεια να ανοίξει το δικό του εργαστήριο στην Αγία Πετρούπολη. Στο εργαστήριό του, παράχθηκαν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά έργα τέχνης, ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων του ανήλθε περίπου στο 25% του συνόλου του υποκαταστήματος της Φαμπερζέ στην πόλη. Σημαντικά έργα όπως η πιο ακριβή ταμπακιέρα στην ιστορία του οίκου δημιουργήθηκαν υπό την καθοδήγησή του.
Η επιτυχία του, ωστόσο, διακόπηκε ξαφνικά το 1903, όταν ο Πέρκιν απεβίωσε σε ηλικία μόλις 44 ετών, έπειτα από 14 χρόνια πίεσης στην καριέρα του.
Πηγή περιεχομένου: in.gr