Μελέτη δείχνει τη σύνδεση των κουτσουλιών πιγκουίνων με την κλιματική αλλαγή και τον σχηματισμό σύννεφων στην Ανταρκτική. Οι γιγάντιες αποικίες πιγκουίνων στην Ανταρκτική φαίνεται ότι έχουν σημαντική επίδραση στον καιρό και το τοπικό κλίμα της περιοχής. Αέρια που απελευθερώνονται από τις κουτσουλιές τους αλληλεπιδρούν με θαλάσσιες ουσίες και οδηγούν στη δημιουργία σωματιδίων που ενισχύουν την υγρασία. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Communications Earth & Environment, επισημαίνει τη σημαντική αυτή αλληλεπίδραση.
Σύμφωνα με τον Μάθιου Μπόιλ, υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και επικεφαλής της μελέτης, όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας συνδέονται με τρόπους που δεν είναι απαραίτητα αναμενόμενοι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι κουτσουλιές, γνωστές και ως γκουάνο, απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες αμμωνίας, η οποία συνδέεται με το σχηματισμό νέφους.
Τον Ιανουάριο του 2023, η ερευνητική ομάδα επισκέφτηκε τον Σταθμό Μαράμπιο, ο οποίος διατηρείται από την Αργεντινή, όπου εντόπισε αποικία πιγκουίνων της Αδελίας με περίπου 70.000 άτομα. Οι μετρήσεις του αέρα αποκάλυψαν συγκεντρώσεις αμμωνίας που υπερέβαιναν κατά 1.000 φορές τα φυσιολογικά επίπεδα όταν ο άνεμος φυσούσε από την αποικία.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμα και όταν οι πιγκουίνοι είχαν εγκαταλείψει την αποικία τους τον Φεβρουάριο, οι συγκεντρώσεις αμμωνίας παρέμειναν 100 φορές υψηλότερες από τα αναμενόμενα επίπεδα, γεγονός που συνέβαλε στη δημιουργία ομίχλης και σύννεφων. Η ομάδα εκτιμά ότι τα σύννεφα σχηματίζονται λόγω της αντίδρασης της αμμωνίας με θειούχες ενώσεις που παράγονται από το φυτοπλαγκτόν, με τα σωματίδια να αυξάνονται κατά 10.000 φορές.
Αν και η επιβεβαίωση της σύνδεσης μεταξύ των κουτσουλιών και του σχηματισμού σύννεφων απαιτεί περαιτέρω έρευνες, τα ευρήματα είναι σύμφωνες με προηγούμενες μελέτες στην Αρκτική. Σύμφωνα με τον Μπόιλ, οι επιπτώσεις των νεφών στις θερμοκρασίες της επιφάνειας μπορεί να διαφέρουν, αλλά γενικά, η αλληλεπίδραση των κουτσουλιών μπορεί να συμβάλλει σε ένα ψυκτικό φαινόμενο στην Ανταρκτική, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για μελλοντικές μετρήσεις.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι κουτσουλιές μεγαλύτερων πιγκουίνων ή εκείνες από αποικίες που αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα θα μπορούσαν να έχουν ακόμα πιο έντονο αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα και το κλίμα της περιοχής, με αντίκτυπο και στο παγκόσμιο κλίμα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr