Πόσες μερίδες τηγανητών πατατών αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη;

Πόσες μερίδες τηγανητών πατατών αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη;

Η κατανάλωση τηγανητών πατατών συνδέεται με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι τηγανητές πατάτες, γνωστές ως μια από τις αγαπημένες αλλά και επικίνδυνες γευστικές επιλογές, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The British Medical Journal, δείχνει ότι οι βραστές και ψητές πατάτες, καθώς και ο πουρές, δεν σχετίζονται με την ίδια αύξηση του κινδύνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κατανάλωση τριών μερίδων τηγανητών πατατών την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 20%.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αντικατάσταση των πατατών με δημητριακά ολικής αλέσεως φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, ενώ η αντικατάσταση με λευκό ρύζι αύξανε τον κίνδυνο. Οι πατάτες περιέχουν θρεπτικά στοιχεία, αλλά είναι πλούσιες σε άμυλο και έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από 205.000 επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν σε τρεις μεγάλες αμερικανικές μελέτες από το 1984 έως το 2021. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια 40 ετών παρακολούθησης, 22.299 συμμετέχοντες διαγνώσθηκαν με διαβήτη τύπου 2. Η ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση τριών μερίδων πατατών εβδομαδιαίως αύξανε τον κίνδυνο διαβήτη κατά 5%, αλλά η κατανάλωση τηγανητών πατατών συγκεκριμένα αύξανε τον κίνδυνο κατά 20%.

Παρά τις επισημάνσεις της μελέτης, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι βραστές και ψητές πατάτες, καθώς και ο πουρές, μπορούν να ενταχθούν σε μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, προτείνουν ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στην καθημερινή διατροφή. Η ανάγκη για μελλοντικές μελέτες που θα συμπεριλάβουν πιο ποικιλόμορφους πληθυσμούς κρίνεται επιτακτική, ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να κατανοηθούν καλύτερα οι επιδράσεις της διατροφής στην υγεία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play