Πόσο μακριά θα πηγαίνατε για να ξεφύγετε από τη σιωπή;

Πόσο μακριά θα πηγαίνατε για να ξεφύγετε από τη σιωπή;

Η σιωπή προκαλεί ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους, οδηγώντας τους σε ακραίες συμπεριφορές για να την αποφύγουν. Πόσο μπορεί να μας τρομάξει η σιωπή; Είναι μια ερώτηση που πολλοί από εμάς ενδέχεται να μην έχουν σκεφτεί ποτέ. Καθημερινά εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας για τους αδιάκοπους θορύβους που μας περιβάλλουν, αλλά τι θα γινόταν αν αναγκαζόμασταν να αντιμετωπίσουμε την απόλυτη ησυχία; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η πραγματικότητα αποδεικνύεται αρκετά περίπλοκη και δύσκολη.

Η έρευνα και το ακραίο συμπέρασμα

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, αποκαλύφθηκε ότι για κάποιους ανθρώπους η σιωπή είναι τόσο ανυπόφορη, που προτιμούν να προκαλέσουν στον εαυτό τους ηλεκτροσόκ παρά να μείνουν μόνοι με τις σκέψεις τους. Στην εν λόγω έρευνα, πραγματοποιήθηκαν πειράματα που κατέδειξαν ότι το 67% των ανδρών και το 25% των γυναικών χρησιμοποίησαν ηλεκτροσόκ προκειμένου να αποφύγουν την απουσία ερεθισμάτων. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παραμείνουν μόνοι σε ένα δωμάτιο χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα για 15 λεπτά.

Το κεντρικό συμπέρασμα της μελέτης ενισχύει την ψυχολογική διάσταση της σιωπής, υποδεικνύοντας ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να κατευθύνουν τις σκέψεις τους προς μια πιο ήρεμη κατάσταση και προσπαθούν να αποφύγουν την εσωτερική τους σιωπή με κάθε κόστος.

Κοινωνία και σιωπή

Στην εποχή μας, όπου τα ερεθίσματα είναι συνεχώς παρόντα, η αναζήτηση ενός χώρου για να ακούσουμε τη σιωπή φαίνεται δύσκολη. Η κοινωνία μας έχει προσαρμοστεί στην ιδέα ότι οι πέντε αισθήσεις πρέπει να είναι διαρκώς σε εγρήγορση. Έτσι, η απουσία ήχου μπορεί να μας προκαλεί δυσφορία. Κοιτώντας γύρω μας, από την ένταση του θορύβου στα εστιατόρια και τα μπαρ έως την εξάρτησή μας από τις ηλεκτρονικές συσκευές, καταλαβαίνουμε ότι η υπερβολική διέγερση από ήχους έχει γίνει η νέα κανονικότητα.

Πώς να κάνουμε την αρχή

Η προσπάθεια να αποδεσμευτούμε από τους εξωτερικούς ήχους γίνεται όλο και πιο απαιτητική. Η αναζήτηση ενός ήσυχου μέρους στη φύση, μακριά από τις πολυάσχολες περιοχές και τις ηλεκτρονικές συσκευές, είναι μια καλή αρχή. Σύμφωνα με τους μελετητές, η κατάσταση αυτή είναι δυσάρεστη για πολλούς, κάτι που συχνά προσπαθούμε να αποφύγουμε.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play