Οι συμφωνίες Πούτιν–Τραμπ στην Αλάσκα ανοίγουν τον δρόμο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) στην Τιατζίν, υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Αύγουστο στην Αλάσκα είναι καθοριστικές για την αναζήτηση μιας λύσης στην κρίση στην Ουκρανία, την οποία ο Πούτιν αναφέρεται ως πόλεμο. Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι οι αρχές του ΟΗΕ, που περιλαμβάνουν τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών, παραμένουν σήμερα ισχυρές και αναλλοίωτες.
Ο Πούτιν επίσης επεσήμανε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Κίνας και της Ινδίας να συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η σταθερή και διαρκής ειρηνική λύση προϋποθέτει την αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της κρίσης στην Ουκρανία και την αποκατάσταση μιας ισορροπίας ασφαλείας.
Επιπλέον, ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον Τραμπ στην Αλάσκα, ανακοινώνοντας ότι θα ενημερώσει και τους άλλους ηγέτες στις διμερείς τους συναντήσεις. Τέλος, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλειά του εις βάρος άλλων κρατών, καταδικάζοντας τις προσπάθειες της Δύσης να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, οι οποίες είναι, σύμφωνα με αυτόν, μία από τις αιτίες της τρέχουσας κρίσης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr