Ανάλυση της κατάστασης στη Γάζα και των προκλήσεων του διεθνούς δικαίου. Η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να αντιδρά έντονα στις πρακτικές του Ισραήλ στη Γάζα, με τις καταγγελίες για γενοκτονία να αυξάνονται. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ διατυπώνουν αποφάσεις και προτάσεις κυρώσεων, ωστόσο η αποτελεσματικότητα του διεθνούς δικαίου εξακολουθεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ο Θρασύβουλος Τέρρυ Σταματόπουλος, πρέσβυς ε.τ. και πρώην Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ για τις Πολιτικές Υποθέσεις, μας εξηγεί πώς οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση και ποια είναι τα όρια των προσπαθειών τους.
Δεν υπάρχουν μηχανισμοί επιβολής του διεθνούς δικαίου, ενώ η στήριξη από μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, έχει ελαχιστοποιήσει τους ανασταλτικούς παράγοντες κατά των ισραηλινών επιχειρήσεων. Αυτές οι δηλώσεις από τη διεθνή κοινότητα δεν επηρεάζουν άμεσα τη δράση του Ισραήλ, καθώς η απόλυτη στήριξη της διοίκησης Τραμπ παραμένει. Αυτή η στήριξη εντείνει τον διχασμό μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στις ΗΠΑ και στους εβραϊκούς πληθυσμούς.
Η αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από 147 χώρες, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών κρατών, όπως η Γαλλία και ο Καναδάς, υποδεικνύει την πολιτική απομόνωση του Ισραήλ και την ανάγκη για νέα διαπραγματευτικά πλαίσια. Οι αποφάσεις του ΟΗΕ, παρά την αδυναμία τους να επιβάλλουν κυρώσεις, προσφέρουν ένα έδαφος συζήτησης για τη μελλοντική διαχείριση της σύγκρουσης.
Οι δυνατότητες επιβολής κατάπαυσης του πυρός μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας παραμένουν περιορισμένες, καθώς η αρνητική στάση των ΗΠΑ έχει απορρίψει αρκετές σχετικές προτάσεις. Οι κυρώσεις της ΕΕ προς την Ισραηλινή Κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι ικανές να αλλάξουν τη στρατηγική του Ισραήλ. Ο ρόλος των ΗΠΑ συνεχίζει να είναι καθοριστικός, όμως η πολιτική τους παραμένει προσανατολισμένη στην υποστήριξη του Ισραήλ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr