Προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον ιό που μεταφέρεται στην Ευρώπη από κουνούπια: Τι είναι η νόσος τσικουνγκούνια

Προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον ιό που μεταφέρεται στην Ευρώπη από κουνούπια: Τι είναι η νόσος τσικουνγκούνια

Ανησυχία για την εξάπλωση του ιού τσικουνγκούνια στην Ευρώπη και τις συνέπειες για την υγεία. Μεγάλη επιδημία του ιού τσικουνγκούνια, ο οποίος μεταδίδεται από κουνούπια και μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θανατηφόρο εγκεφαλίτιδα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάπλωσή του στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη. Από τις αρχές Μαΐου έχουν καταγραφεί στη Γαλλία 800 εισαγόμενα κρούσματα, ενώ στα νότια της χώρας έχουν επιβεβαιωθεί 12 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης. Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία, προσθέτοντας ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Η εξάπλωση του ιού, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του έτους σε τρία νησιά του Ινδικού Ωκεανού, ενδέχεται να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες τσικουνγκούνια που έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως, όπως εκείνη που σάρωσε την υφήλιο τη διετία 2004-2005 με σχεδόν μισό εκατομμύριο κρούσματα. Η Ντιάνα Ρόχας Άλβαρεθ δήλωσε ότι βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται.

Ο ιός επηρεάζει περίπου 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε 119 χώρες, προκαλώντας υψηλό πυρετό, εξάνθημα και σοβαρούς πόνους στις αρθρώσεις που μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια. Ορισμένα κρούσματα ενδέχεται να εμφανίσουν νευρολογικά συμπτώματα, όπως εγκεφαλίτιδα ή σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, με τον θάνατο να πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα, μικρά παιδιά και ασθενείς με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Αν και η αρθραλγία συνήθως υποχωρεί σε λίγες ημέρες, έως και το 40% των ατόμων που πλήττονται μπορεί να αναπτύξουν μακροχρόνιες αναπηρίες.

Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει σταθερή, καθώς η νέα επιδημία δεν έχει επηρεάσει τη χώρα, αν και έχουν καταγραφεί έξι εισαγόμενα κρούσματα κατά την προηγούμενη δεκαετία. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια του γένους Aedes, με το κουνούπι-τίγρη Aedes albopictus και το Aedes aegypti να είναι οι κύριοι φορείς. Ειδική θεραπεία δεν υπάρχει, επομένως οι βασικές μέθοδοι πρόληψης περιλαμβάνουν την αποφυγή των κουνουπιών με τη χρήση εντομοαπωθητικών, την εφαρμογή μακριών ρούχων και την απομάκρυνση στασιμού νερού.

Η παγκόσμια εξάπλωση του ιού απαιτεί προσοχή και σε μέρες με ηλιοφάνεια, καθώς το κουνούπι-τίγρης είναι δραστήριο και τότε. Η τρέχουσα επιδημία προέρχεται από νησιά του Ινδικού που επλήγησαν και κατά την προηγούμενη επιδημία της δεκαετίας του 2000, με περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ρεϋνιόν να έχει ήδη προσβληθεί. Ο ιός εξαπλώνεται επίσης σε χώρες όπως η Μαδαγασκάρη, η Σομαλία και η Κένυα, καθώς και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.

Δύο εμβόλια κατά του ιού τσικουνγκούνια έχουν εγκριθεί σε αρκετές χώρες, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει προτείνει την ευρεία χρήση τους μέχρι στιγμής, λόγω της έλλειψης επαρκών δεδομένων για την αποτελεσματικότητα τους. Όπως επισημάνθηκε, την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή του ΠΟΥ για τη διάθεση των εμβολίων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play