Ανακαλύψεις αρχαίων πρωτεϊνών υπόσχονται να φωτίσουν την εξέλιξη και τη διατροφή προϊστορικών ειδών. Το τελευταίο διάστημα, σημαντικές ανακαλύψεις αρχαίων πρωτεϊνών, ηλικίας έως 23 εκατομμυρίων ετών, αναδεικνύουν τη δυνατότητα μιας επανάστασης στην παλαιοντολογία. Αυτό το εντυπωσιακό τεχνικό επίτευγμα υποσχέται να αποκαλύψει κρίσιμες πληροφορίες για την εξέλιξη, τη διατροφή και τη συμπεριφορά ειδών από το πολύ μακρινό παρελθόν. Η παλαιοπρωτεωμική, η επιστήμη που ασχολείται με την ανάλυση αρχαίων πρωτεϊνών, ενισχύει τις υπάρχουσες τεχνικές απομόνωσης προϊστορικού DNA, το οποίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον δύο εκατομμύρια χρόνια. Η μελέτη των πρωτεϊνών, που είναι πιο ανθεκτικές από τα μόρια DNA, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μακροχρόνια διατήρηση τους.
Οι νέες μελέτες που δημοσιεύονται στο Nature εξετάζουν πρωτεΐνες από το σμάλτο των δοντιών, το σκληρότερο υλικό στους θηλαστικούς οργανισμούς, και αποκαλύπτουν ανατρεπτικά στοιχεία για την εξέλιξη των ειδών. Μια από αυτές τις μελέτες εντοπίζει πρωτεΐνες σε απολιθώματα ενός εξαφανισμένου ρινόκερου, που έχει ηλικία 23 εκατομμυρίων ετών, ενώ η δεύτερη μελέτη προέρχεται από πέντε είδη ρινόκερων, ελεφάντων και ιπποπόταμων που έζησαν πριν από 1,5 έως 18 εκατομμύρια χρόνια στην Τουρκάνα της Κένυας. Παρά την αμφισβήτηση που υπάρχει γύρω από την εγκυρότητα των ευρημάτων, οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα δεδομένα μπορούν να αποκαλύψουν πτυχές της διατροφής και του περιβάλλοντος των εξαφανισμένων ειδών.
Η σημασία της παλαιοπρωτεωμικής είναι προφανής, καθώς η αλληλουχία των αμινοξέων στις πρωτεΐνες μπορεί να ρίξει φως στις σχέσεις και τις εξελικτικές γραμμές των ειδών, προσφέροντας έτσι μια νέα προοπτική στην κατανόηση της βιολογικής ιστορίας μας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr