Πρώτη γέννα απειλούμενης πράσινης χελώνας στην παραλία της Νάξου

Πρώτη γέννα απειλούμενης πράσινης χελώνας στην παραλία της Νάξου

Η πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) έκανε την ιστορική της γέννα στη Νάξο, ένα γεγονός που ενισχύει τη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων. Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου ενημερώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου για ένα σπάνιο και ευχάριστο γεγονός: μια πράσινη χελώνα βγήκε στην παραλία του νησιού προκειμένου να γεννήσει. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το είδος (Chelonia mydas) καταγράφεται να αναπαράγεται στις Κυκλάδες, όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος μέσω Facebook. Παρά το γεγονός ότι οι πράσινες χελώνες εντοπίζονται κάθε χρόνο στα νερά της Νάξου, φωλιές είχαν μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί μόνο σε Ρόδο και Κρήτη, σύμφωνα με την οργάνωση Αρχέλων.

Στην περιοχή Απόλλωνας της Νάξου, η διαδικασία της γέννας διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Ο σύλλογος εξασφάλισε άδεια για την παρακολούθηση και προστασία των αβγών που θάφτηκαν στην άμμο και καλεί τους επισκέπτες να δείξουν σεβασμό στην περιοχή. Στο Facebook αναρτήθηκε βίντεο της γέννας.

Με μήκος που φτάνει έως και ενάμισι μέτρο και βάρος που μπορεί σπάνια να φτάσει τα 400 κιλά, η πράσινη χελώνα είναι παρόμοια σε μέγεθος με τη γνωστότερη χελώνα Caretta caretta. Ονομάζεται «πράσινη» λόγω του χρωματισμού του λίπους κάτω από το καβούκι της και όχι από το εξωτερικό της χρώμα. Αν και έχει εκτενή γεωγραφική εξάπλωση σε τροπικά και υποτροπικά νερά του Ατλαντικού, Ειρηνικού και Ινδικού, η πράσινη χελώνα είναι καταχωρημένη ως απειλούμενο είδος στην επίσημη Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Η κατάσταση του είδους στην Ελλάδα χρήζει περισσότερης μελέτης. Οι πράσινες χελώνες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη θάλασσα και μόνο τα θηλυκά βγαίνουν στη στεριά για να γεννήσουν, σκάβοντας φωλιές στην άμμο έως και οκτώ φορές κάθε καλοκαίρι, με αριθμό αβγών που κυμαίνεται από 50 έως 240. Η εκκόλαψη των αβγών διαρκεί 2 έως 2,5 μήνες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play