Ανακαλύπτοντας τις αιτίες του πυρετού μαύρου νερού, μιας θανατηφόρας επιπλοκής της ελονοσίας στην Ουγκάντα. Ο πυρετός μαύρου νερού, μια σπάνια αλλά επικίνδυνη επιπλοκή της ελονοσίας, έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων στην Ουγκάντα, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών. Η κατάσταση είναι επείγουσα, καθώς οι ερευνητές αγωνίζονται να κατανοήσουν τη ραγδαία αύξηση αυτής της ασθένειας που πλήττει κυρίως τα παιδιά.
Ο πυρετός αυτός ονομάζεται έτσι λόγω της αλλαγής του χρώματος των ούρων των ασθενών, τα οποία γίνονται σκούρα και μπορεί να περιέχουν αίμα. Στον Guardian επισημαίνεται ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια διασπώνται με ταχείς ρυθμούς στην κυκλοφορία του αίματος, απελευθερώνοντας αιμοσφαιρίνη, η οποία εκκρίνεται στα ούρα. Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν αναιμία και ίκτερο, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται μετάγγιση αίματος.
Η καθηγήτρια Kathryn Maitland από το Imperial College London, που μελετά την κατάσταση στην Ουγκάντα, τόνισε την ξαφνική αύξηση των περιπτώσεων που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια. Η ανάλυση της ομάδας της έδειξε ότι η πάθηση ήταν σπάνια μέχρι πριν από επτά χρόνια, και ίσως σχετίζεται με τις νέες θεραπείες ελονοσίας. Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν εξηγήσεις, εξετάζοντας παράγοντες όπως γενετικές αιτίες και την ποιότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται.
Αν και οι αρχές προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς πίσω από την ασθένεια, η σχέση της με τα αντιελονοσιακά φάρμακα, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν αρτεμισινίνη, παραμένει στην κορυφή της λίστας πιθανών αιτίων. Η Δρ Mary Rodgers από την εταιρεία Abbott αναφέρει ότι η έρευνα περιλαμβάνει διάφορες θεωρίες για τη σχέση της ελονοσίας με γενετικούς παράγοντες και άλλες μολύνσεις.
Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, οι υγειονομικοί υπάλληλοι αναφέρουν βελτιωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στην κοινότητα σχετικά με τη σημασία της έγκαιρης ιατρικής παρέμβασης. Οι εξελίξεις στη δημόσια υγεία είναι κρίσιμες, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας για τα παιδιά που προσβάλλονται από αυτήν την ασθένεια παραμένει ανησυχητικά υψηλό.
Πηγή περιεχομένου: in.gr