Ράτκο Μλάντιτς, ο καταδικασμένος στρατηγός των Σερβοβοσνίων, ζητά αποφυλάκιση για λόγους υγείας αλλά το αίτημα απορρίπτεται. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα, Τρίτη 29 Ιουλίου, το αίτημα του Ράτκο Μλάντιτς, του στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων, για αποφυλάκιση. Ο Μλάντιτς εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τις εγκληματικές του πράξεις κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, ο οποίος διαρκούσε από το 1992 έως το 1995.
Ο Μλάντιτς ζητούσε να αποφυλακιστεί για λόγους υγείας. Η απόφαση, που δημοσιοποιήθηκε μέσω του ιστότοπου του Δικαστηρίου, αναφέρει ότι αν και η κατάσταση της υγείας του είναι επισφαλής, παραμένει σταθερή και διαχειρίσιμη στο κέντρο κράτησης του ΟΗΕ στη Χάγη.
Έχει καταδικαστεί για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο πρώην στρατηγός παρουσιάζει γνωσιακή εξασθένιση και νοσηλεύτηκε τουλάχιστον δύο φορές από την αρχή του έτους. Αν και αδιάψευστες ιατρικές γνώμες δείχνουν ότι πλησιάζει στο τέλος της ζωής του, η πρόεδρος του Δικαστηρίου Γκρατσιέλα Γκάτι Σαντάνα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάποια οξεία καταληκτική νόσο που να δικαιολογεί την αποφυλάκισή του.
Ο Ράτκο Μλάντιτς, ως επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Οι καταδίκες του σχετίζονται με την πολιορκία του Σαράγεβο και τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 8.000 αιχμάλωτοι μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια.
Πηγή περιεχομένου: in.gr