Παρά την εντυπωσιακή αύξηση στις αφίξεις τουριστών τα τελευταία χρόνια, τα έσοδα από τον τουρισμό δεν ακολουθούν την ίδια ανοδική πορεία. Οι επισκέπτες μένουν λιγότερο και ξοδεύουν λιγότερα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουριστικού μοντέλου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Eurobank με τίτλο «Πυλώνας τουρισμού: Βασικά χαρακτηριστικά, επίδραση στην οικονομία, προκλήσεις, ευκαιρίες και προτάσεις πολιτικής», το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού μεταβάλλεται προς την κατεύθυνση «όλο και περισσότεροι τουρίστες οι οποίοι διαμένουν όλο και λιγότερο στη χώρα και αφήνουν όλο και λιγότερα χρήματα». Σε έναν βαθμό αυτό οφείλεται σε μεταβολές στα μοτίβα της εξωτερικής ζήτησης. Ωστόσο, η διατηρησιμότητα αυτής της ζήτησης στο μακροχρόνιο διάστημα δεν είναι δεδομένη, αν αυτό μεταφράζεται σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το κλειδί στην προσπάθεια στροφής σε ένα πιο διατηρήσιμο τουριστικό μοντέλο είναι η επιδίωξη της αύξησης της οικονομικής συνεισφοράς του κλάδου, όχι μέσω αύξησης του αριθμού των αφίξεων, αλλά μέσω αύξησης της δαπάνης ανά επισκέπτη. Αυτό απαιτεί τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της ομορφιάς των φυσικών τοπίων, ώστε να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα της εμπειρίας στους επισκέπτες.
Από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει ότι την πενταετία 2020-2024, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα ανέκαμψαν ταχέως στα 21,6 δισ. ευρώ το 2024, μετά την κατακόρυφη συρρίκνωσή τους στα 4,3 δισ. ευρώ το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Παρά ταύτα, δεν ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σημείωσαν άνοδο, με 6,3 εκατ. αφίξεις, παρουσίαση αύξησης 5,9% σε σύγκριση με το 2024. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότερες αφίξεις καταγράφονται στην Κρήτη και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια Νησιά.
Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2025 κατέγραψαν άνοδο 10,6% σε σύγκριση με το 2024, διαμορφούμενες στα 2.157 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα παραμένει ελκυστικός προορισμός για Ευρωπαίους τουρίστες, κατατάσσοντας τρίτη στις προτιμήσεις Γερμανών και Γάλλων.
Αξιοσημείωτη είναι η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στις προτιμήσεις των Γερμανών και Γάλλων, καθώς και η προτίμηση για ταξίδια που προγραμματίζονται νωρίτερα, με τις εκδρομές που συνδέονται με τη φύση να κερδίζουν έδαφος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ