Ρεκόρ απώλειας δασών λόγω των πυρκαγιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή

Ρεκόρ απώλειας δασών λόγω των πυρκαγιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή

Οι πυρκαγιές λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν προκαλέσει πρωτοφανείς απώλειες δασών παγκοσμίως το 2024. Οι συνεχείς πυρκαγιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν οδηγήσει σε νέο ρεκόρ απωλειών δασών το 2024, το οποίο κατατάσσεται ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Οι απώλειες παρθένων τροπικών δασών ανήλθαν πέρυσι σε 67 εκατομμύρια στρέμματα, έκταση ίση με τη μισή Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 80% σε σύγκριση με το 2023.

Κύρια αιτία αυτού του φαινομένου ήταν η αδυναμία της Βραζιλίας να ελέγξει τις φωτιές στον Αμαζόνιο, εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στο μεγαλύτερο δάσος του κόσμου. Για πρώτη φορά, η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ δείχνει ότι οι πυρκαγιές είναι η κύρια αιτία καταστροφής των τροπικών δασών.

Το πλήγμα ήταν ιδιαίτερα σοβαρό στη Λατινική Αμερική, όπου ο Αμαζόνιος υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2016. Στη Βραζιλία, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό τροπικών δασών παγκοσμίως, οι απώλειες ανήλθαν σε 28 εκατομμύρια στρέμματα, γεγονός που αντεστραμμένο την πρόοδο του 2023, όταν ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανέλαβε καθήκοντα με την υπόσχεση να προστατεύσει τον Αμαζόνιο.

Στην Βολιβία, οι απώλειες τροπικών δασών αυξήθηκαν το 2024 κατά 200%, με βασικούς παράγοντες την ξηρασία και τις πυρκαγιές. Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και στην Κολομβία συνέβαλε στην αύξηση της αποδάσωσης, καθώς ένοπλες ομάδες εξάντλησαν τους φυσικούς πόρους. Οι απώλειες καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με τον Καναδά και τη Ρωσία να χάνουν 52 εκατομμύρια στρέμματα.

Στην παγκόσμια τάση των απωλειών, η Νοτιοανατολική Ασία ξεχώρισε με μείωση των απωλειών, με πολιτικές που περιόρισαν την εξάπλωση των καλλιεργειών. Σημαντική θα είναι η επόμενη σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα φιλοξενήσει η Βραζιλία τον Νοέμβριο, καθώς θα αποτελέσει ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει μέτρα προστασίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play