Η Ρωσία μετασχηματίζεται σε οικονομία-φρούριο, με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις ξένων περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η οικονομική της οργάνωση προσαρμόζεται σε ένα πιο ελεγχόμενο μοντέλο, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Η ρωσική οικονομία μεταμορφώνεται σε ένα φρούριο, εν μέσω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση. Σύμφωνα με δημοσίευση της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, η κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, προχωρά σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις, καθώς πολλές δυτικές εταιρείες έχουν αποχωρήσει από την αγορά της Ρωσίας. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων άλλων εταιρειών, ενώ το κράτος έχει αναλάβει τον έλεγχο μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα, με στόχο την κατάσχεση ξένων περιουσιακών στοιχείων, κατηγορώντας τη Δύση για παράνομες ενέργειες. Τα τρία χρόνια του πολέμου, έχει υπογράψει διατάγματα που επέτρεπαν αυτές τις κατασχέσεις, επηρεάζοντας σοβαρά μεγάλες εταιρείες όπως η Uniper και η Carlsberg. Η αλλαγή της ιδιοκτησίας μεγάλων εγχώριων εταιρειών καθοδηγείται από διάφορους νομικούς μηχανισμούς, οι οποίοι επικαλούνται τη στρατηγική ανάγκη ή υποψίες διαφθοράς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών συμβούλων, η κλίμακα αυτής της διαδικασίας ανήλθε σε 3,9 τρισεκατομμύρια ρούβλια μέσα σε τρία χρόνια.
Η μεταμόρφωση της ρωσικής οικονομίας υποδηλώνει μια νέα στρατηγική κατεύθυνση, όπου οι εγχώριες επιχειρήσεις καλούνται να αναπτυχθούν για να καλύψουν τα κενά που αφήνουν οι δυτικές αποχωρήσεις, με τον Πούτιν να επισημαίνει ότι αυτές οι εξελίξεις προσφέρουν νέες ευκαιρίες. Όπως αναφέρουν οι Ρώσοι αξιωματούχοι, ο πόλεμος έχει αναδείξει την ανάγκη για νέες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας, διαφορετικές από τις προηγούμενες τακτικές παγκοσμιοποίησης.
Οι συνέπειες αυτών των μεταρρυθμίσεων, καθώς και η συνεχιζόμενη στρατηγική στήριξης της πολεμικής παραγωγής, δείχνουν την τάση για όλο και μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην οικονομία, μετατοπίζοντας τη δυναμική από τον ιδιωτικό τομέα προς το δημόσιο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr