Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενο πόλεμο με τη Ρωσία, αυξάνοντας τη στρατηγική του ικανότητα μεταφοράς στρατιωτικών εφοδίων. Καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα πολέμου μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας εντείνονται, το Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία του για ενδεχόμενες στρατιωτικές ανάγκες. Σύμφωνα με τους Financial Times, το λιμάνι διασφαλίζει χώρο για πλοία που μεταφέρουν στρατιωτικά εφόδια και εξετάζει τρόπους εκτροπής των εμπορευμάτων του, σε περίπτωση που κηρυχθεί πόλεμος.
Ο Μπάουντεβιν Σίμονς, διευθύνων σύμβουλος της Λιμενικής Αρχής του Ρότερνταμ, ανέφερε ότι συνεργάζονται στενά με το λιμάνι της Αμβέρσας για την διαχείριση της άφιξης στρατιωτικών φορτίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Η διαχείριση στρατιωτικού φορτίου απαιτεί ειδικές υποδομές, και οι συνεργασίες μεταξύ των λιμανιών γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές.
Τα μέτρα που λαμβάνονται στο Ρότερνταμ αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τάσης πολεμικών προετοιμασιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προσπαθούν να ενισχύσουν την αμυντική τους ικανότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει σχέδιο επανεξοπλισμού ύψους έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία εισέρχεται στο τέταρτο έτος της.
Η Ολλανδία, υπό την πίεση των ΗΠΑ και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 5% του ΑΕΠ, με τις αρχές του λιμανιού να επισημαίνουν τη σημασία της προετοιμασίας για την εξυπηρέτηση στρατιωτικών αναγκών, καθώς το Ρότερνταμ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει στρατιωτικά πλοία για περιοδικές ανάγκες. Οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν επίσης τη διοργάνωση στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή.
Με το Ρότερνταμ να έχει χειριστεί μεταφορές στρατιωτικών εφοδίων στο παρελθόν, οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν τη στρατηγική σημασία του λιμανιού εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων. Καθώς οι ανάγκες των στρατιωτικών δυνάμεων αυξάνονται, η συνεργασία μεταξύ Ρότερνταμ και Αμβέρσας γίνεται πιο επιτακτική, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ανθεκτικότητας των προμηθευτικών αλυσίδων στην Ευρώπη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr