Ροβεσπιέρος: Ο αμφιλεγόμενος ηγέτης της γαλλικής επανάστασης

Ροβεσπιέρος: Ο αμφιλεγόμενος ηγέτης της γαλλικής επανάστασης

Ανακαλύψτε την επίδραση του Ροβεσπιέρου στη γαλλική επανάσταση και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του που άλλαξαν την ιστορία. Στις 28 Ιουλίου 1794, ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος εκτελείται στην λαιμητόμο, κλείνοντας έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους κύκλους της Γαλλικής Επανάστασης του 1789. Ο Ροβεσπιέρος ανέλαβε τα ηνία της επαναστατικής κυβέρνησης το 1793, εδραιώνοντας ένα αυταρχικό καθεστώς που οδήγησε εκατοντάδες αντιφρονούντες στη λαιμητόμο. Η εποχή αυτή είναι γνωστή ως «Η Βασιλεία του Τρόμου» ή «Τρομοκρατία».

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Πατατζή, που γράφει στο περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ της 7ης Ιουνίου 1958, χωρίς τον Ροβεσπιέρο, ο επαναστατικός στρατός πιθανόν να μην θα είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις που του επιτέθηκαν. Ωστόσο, η παρουσία του στον ηγετικό ρόλο δεν οδήγησε μόνο σε νίκες, αλλά και σε παλινδρομήσεις της επανάστασης, που τελικά ακολούθησαν τον Βοναπαρτισμό και την αποκατάσταση της βασιλείας.

Οι απόψεις για τον Ροβεσπιέρο παραμένουν διχαστικές. Ο Τσάρλς Μπρέμνερ από τους Τimes υποστηρίζει ότι οι υποστηρικτές του τον θεωρούν δημοκράτη που είχε παρασυρθεί, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν για τις μαζικές εκτελέσεις πολιτικών αντιπάλων. Η εφημερίδα Le Figaro ισχυρίζεται ότι το σύγχρονο ολοκληρωτικό κράτος γεννήθηκε κατά την περίοδο της δικτατορίας του Ροβεσπιέρου.

Η τελευταία ημέρα του Ροβεσπιέρου ήταν γεμάτη από συγκρούσεις και ανατροπές. Οι αντίπαλοί του κατάφεραν να τον απομονώσουν και να τον συλλάβουν, ενώ οι υποστηρικτές του δεν μπόρεσαν να τον σώσουν όταν ξέσπασε η μοιραία βροχή. Ο Ροβεσπιέρος είχε αποφασίσει να υπογράψει τη διαταγή της επιστράτευσης, αλλά κατά την τελευταία του στιγμή, δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε σοβαρά. Στην τελική του αναμέτρηση, φώναξε μια κραυγή απελπισίας που αντήχησε με τη βία της πολιτικής του κληρονομιάς.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play