Σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Η γενοκτονία των μουσουλμάνων της Βοσνίας το 1995

Σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Η γενοκτονία των μουσουλμάνων της Βοσνίας το 1995

Επισκόπηση της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα το 1995, με αναφορές σε γεγονότα και διεθνείς αντιδράσεις. Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από την 11η Ιουλίου 1995, όταν η Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας υπήρξε το θέατρο ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, ο οποίος είχε ξεκινήσει το 1991 και επεκτάθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τον Μάρτιο του 1992, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το 1995. Στις 11 Ιουλίου, στρατιωτικές δυνάμεις Σερβοβοσνίων υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, εκτέλεσαν μια μαζική σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Ο αριθμός των θυμάτων είναι συγκλονιστικός: περισσότερα από 8.000 βόσνιοι μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων, σκοτώθηκαν, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είχε χαρακτηριστεί ως ζώνη προστασίας του ΟΗΕ.

Τον Μάιο του 2024, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθόρισε την 11η Ιουλίου ως Διεθνή Ημέρα Στοχασμού και Μνήμης της Γενοκτονίας του 1995 στη Σρεμπρένιτσα. Η Ελλάδα και η Κύπρος απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ η ελληνική πλευρά τόνισε ότι η αποχή της συνιστούσε μια ενδεδειγμένη στάση για την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η είδηση της κατάληψης της Σρεμπρένιτσας από τις Σερβοβόσνιες δυνάμεις, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ της 12ης Ιουλίου 1995, προκάλεσε σοκ. Οι Σέρβοι αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ και τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, κατέλαβαν έναν μουσουλμανικό θύλακο που είχε χαρακτηρισθεί ζώνη προστασίας του ΟΗΕ. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη, 84 κράτη ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει επιφυλάξεις για την καταλληλότητα του χρόνου της ψήφου.

Το 2005, κατά την εκδήλωση μνήμης για την 10η επέτειο από τη σφαγή, αξιωματούχοι από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν δημοσίως συγγνώμη για την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αποτρέψει τη σφαγή.

Ο Ράτκο Μλάντιτς, ηγέτης των Σερβοβοσνίων, κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου και καταδικάστηκε το 2012, με την απόφαση να απορριφθεί η έφεσή του το 2021. Σήμερα, συνεχίζει να εκτίει ποινή ισοβίων, σε μια υπόθεση που αφήνει βαθιά τραύματα στην παγκόσμια κοινότητα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play