Σιδηροδρομικός σταθμός Καρυάς Φθιώτιδας: Εμβληματικό μνημείο της ναζιστικής καταναγκαστικής εργασίας στην Ελλάδα

Σιδηροδρομικός σταθμός Καρυάς Φθιώτιδας: Εμβληματικό μνημείο της ναζιστικής καταναγκαστικής εργασίας στην Ελλάδα

Αναγνώριση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Καρυάς ως ιστορικού τόπου που συνδέεται με τη ναζιστική καταναγκαστική εργασία. Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Καρυάς στη Φθιώτιδα αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικός τόπος, σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Αυτό το μνημείο αναδεικνύει τη βαναυσότητα και τη θηριωδία του ναζισμού, και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής ιστορικής μνήμης. Το έργο στον σταθμό εξυπηρετούσε τις ανάγκες των Ναζί για μεταφορά πρώτων υλών και στρατιωτικών δυνάμεων, όπου οι εργάτες υπέφεραν υπό βίαιες συνθήκες.

Στο εργοτάξιο εργάστηκαν μεταξύ 300 και 500 Εβραίοι εργάτες από τη Θεσσαλονίκη, πολλοί εκ των οποίων υπέκυψαν είτε από εξάντληση είτε από εκτελέσεις. Μετά την ολοκλήρωση των έργων, το εργοτάξιο εγκαταλείφθηκε, αφήνοντας πίσω του μόνο ένα πέτρινο κτήριο και ένα πηγάδι. Η Καρυά βρισκόταν υπό ιταλική κατοχή, όμως οι Γερμανοί διατηρούσαν πλήρη έλεγχο του σιδηροδρομικού δικτύου.

Η στρατηγική σημασία του σημείου ήταν καθοριστική, καθώς η γραμμή περνούσε κοντά στο Λιανοκλάδι, ένα σημαντικό σημείο διαλογής. Το 1943, Εβραίοι άνδρες από τη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκαν στην Καρυά για να υποστούν καταναγκαστική εργασία, με την επίβλεψη της γερμανικής Οργάνωσης Todt, προκειμένου να διανοίξουν μια σιδηροδρομική τομή μήκους 100 μέτρων σε βραχώδη περιοχή.

Η μελέτη που αφορά τα γεγονότα της Καρυάς προήλθε από το ερευνητικό πρόγραμμα Θανάσιμη Καταναγκαστική Εργασία στην Καρυά: Γερμανική Κατοχή και το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, το οποίο εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Όσναμπρικ, σε συνεργασία με το Κέντρο Τεκμηρίωσης Ναζιστικής Καταναγκαστικής Εργασίας και το Ίδρυμα Μνήμης για τους Δολοφονηθέντες Εβραίους της Ευρώπης.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο φωτογραφικό αρχείο του Γερμανού μηχανικού Χανς Χέρμαν Ρέσλερ, το οποίο σώθηκε το 2002 από τον Ανδρέα Ασσαέλ, γιο επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Το αρχείο περιλαμβάνει φωτογραφίες που τεκμηριώνουν τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο εργοτάξιο και τη ζωή των Εβραίων που υποχρεώθηκαν να εργαστούν εκεί.

Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιβεβαίωσε την ιστορική αξία της περιοχής γύρω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Καρυάς.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play