Σίγκμουντ Φρόυντ: Η επανάσταση στην ψυχολογία και οι αντιδράσεις που προκάλεσε

Σίγκμουντ Φρόυντ: Η επανάσταση στην ψυχολογία και οι αντιδράσεις που προκάλεσε

Η επανάσταση του Σίγκμουντ Φρόυντ στην ψυχολογία άλλαξε ριζικά την αντίληψή μας για τον εαυτό και τη συνείδηση. Ήταν 6 Μαΐου 1856, όταν ήρθε στη ζωή ο αυστριακός πρωτοπόρος της ψυχολογίας και πατέρας της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόυντ. *Πριν από έναν αιώνα, τον Μάιο του 1856, γεννήθηκε στη Μαραβία ένα Εβραιόπουλο που θα αναστάτωνε μια μέρα ολόκληρο τον κόσμο*, ανέφερε ο λογοτέχνης Σωτήριος Πατατζής στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της 26ης Μαΐου 1956. Ήταν ένα παιδί πολύ κλειστό, πεισματάρικο και με εξαιρετική επιμονή. Σηκωνόταν πάντα στις επτά το πρωί και εργαζόταν αδιάκοπα μέχρι τα μεσάνυχτα. *Αυτή η συνήθεια δεν τον εγκατέλειψε σχεδόν ποτέ, ούτε στα βαθιά του γεράματα, ούτε στα τελευταία χρόνια της ζωής του, όταν ήδη πάσχει από καρκίνο και πορεύεται με σίγουρο βήμα προς τον θάνατο*. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1939 στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη χιτλερική Γερμανία.

Η ψυχανάλυση αποτελεί μια επαναστατική προσέγγιση στην κατανόηση της ανθρώπινης ψυχής. *Η κινητήρια πηγή για τον Φρόυντ είναι το Υποσυνείδητο, ο σκοτεινός χώρος όπου συγκεντρώνονται τα πρωτόγονα ένστικτα και οι απωθημένες επιθυμίες*. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Φρόυντ, η ψυχανάλυση φέρνει στο προσκήνιο την αλήθεια ότι ο άνθρωπος δεν είναι το κέντρο του εαυτού του.

Σύμφωνα με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του 1956, ο Φρόυντ σπούδασε ιατρική και ειδικεύθηκε στη νευρολογία, κερδίζοντας γρήγορα αναγνώριση μέσω δημοσιεύσεων για τις οργανικές παθήσεις του νευρικού συστήματος. Ωστόσο, δεν είχε συνειδητοποιήσει ακόμα ότι μπορούσε να γίνει ψυχίατρος, καθώς η επιστήμη αυτή μόλις άρχιζε να διαμορφώνεται ως ξεχωριστός κλάδος της Ιατρικής. Από το 1895 και μετά, εστίασε στη θεραπεία μέσω της συζήτησης, ενώ το 1896 παρουσίασε τη μελέτη του «Η αιτιολογία της υστερίας», όπου υποστήριξε ότι κάθε περίπτωση υστερίας έχει τις ρίζες της σε πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες.

Η θεωρία και οι μέθοδοι του Φρόυντ, αν και προκάλεσαν φανατικούς εχθρούς, απέκτησαν και ένθερμους υποστηρικτές. *Κατά την επίσκεψή του στην Αμερική το 1909, ο Φρόυντ, εν μέσω φημών για τη διάδοση της θεωρίας του, είπε στον μαθητή του Γιούνγκ ότι οι Αμερικανοί δεν συνειδητοποιούν ότι τους μεταφέρουν την «πανούκλα» της ψυχανάλυσης*. Σε λίγα χρόνια, οι ψυχαναλυτές άρχισαν να πληθαίνουν, με τους πελάτες να σχηματίζουν ουρές.

Το 1912, η ψυχανάλυση είχε ήδη καθιερωθεί ως ψυχοθεραπευτική μέθοδος, αλλά υπήρξαν αρκετοί που είτε από αμέλεια είτε σκόπιμα παρέλειπαν να αναφέρουν τον Φρόυντ, γεγονός που τον ενόχλησε βαθύτατα. *Όπως είπε ο Γιούνγκ σε συζήτησή τους, «όλος ο κόσμος ξέρει πως εσείς ενσαρκώνετε την ψυχανάλυση»*.

Ο Γιούνγκ, πνεύμα ελεύθερο, άρχισε να επιθυμεί να ακολουθήσει το δικό του δρόμο, τονίζοντας την ανάγκη να απελευθερωθεί από την επιρροή του Δασκάλου του. Στην κουβέντα τους, αναφέρθηκε στον Αμενχοτέπ, τον Φαραώ που κατάργησε τις παραδόσεις του παρελθόντος και κήρυξε τον εαυτό του Θεό. *Η αντίδραση του Φρόυντ ήταν έντονη και απέδωσε το επεισόδιο σε «πατρική» αντίδραση, συνειδητοποιώντας την προδοσία του μαθητή του*.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play