Ανακάλυψη αποτυπωμάτων σφραγίδων από τη Θηρασία φέρνει στο φως τα πρώτα βήματα της γραφής στο προϊστορικό Αιγαίο. Η πρόσφατη ανασκαφή του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο προϊστορικό οικισμό της Κοίμησης στη Θηρασία, αποκάλυψε ένα σημαντικό εύρημα που ρίχνει φως στα πρώτα βήματα της δημιουργίας της γραφής στο προϊστορικό Αιγαίο. Το εύρημα, που δημοσιεύτηκε σε ανοιχτή πρόσβαση από το Cambridge University Press, περιλαμβάνει δύο αποτυπώματα σφραγίδων σε λαβή αγγείου, τα οποία χρονολογούνται στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ.. Σύμφωνα με τον ερευνητή Μηνά Τσικριτσής, η γραφή που φέρουν τα νέα ευρήματα έχει συσχετιστεί με την Κρητική Ιερογλυφική και τη Γραμμική Α, προσδιορίζοντας την ως πρώιμη γραφή αυτών.
Η σημασία των αποτυπωμάτων είναι εντυπωσιακή, καθώς οι σφραγίδες ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν ένα αρχικό στάδιο ανάπτυξης ενός πιο σύνθετου συστήματος επικοινωνίας, συνδεόμενες με κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές πρακτικές του Αιγαίου κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η Νάξος ήταν πιθανή πηγή των πρώτων υλών για την κατασκευή του αγγείου, αποδεικνύοντας την ύπαρξη ενός εκτενούς δικτύου θαλάσσιων ανταλλαγών στην περιοχή.
Τα νέα αυτά στοιχεία υπογραμμίζουν τη διαδικασία εξέλιξης των γραπτών συμβόλων στον Αιγαιακό χώρο και τονίζουν την προηγμένη κατάσταση του πολιτισμού στην περιοχή κατά την 3η χιλιετία π.Χ. Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει την άποψη ότι οι σύνθετες μορφές επικοινωνίας ήδη εξελίσσονταν, αναδεικνύοντας τον ρόλο των σφραγίδων ως ένα από τα αρχαιότερα μέσα της γραφής.
Πηγή περιεχομένου: in.gr