Σημαντική προειδοποίηση του ΟΟΣΑ για τη λειψυδρία στην Ελλάδα

Σημαντική προειδοποίηση του ΟΟΣΑ για τη λειψυδρία στην Ελλάδα

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει τη σοβαρή κατάσταση της λειψυδρίας στην Ελλάδα και την ανάγκη άμεσων δράσεων. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκφράζει ανησυχία για τις αυξανόμενες και εντονότερες ξηρασίες που πλήττουν παγκοσμίως, με ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι τόσο σοβαρή που επηρεάζει άμεσα τη διαθεσιμότητα νερού, με τον Οργανισμό να ζητά άμεσες ενέργειες για την αναπλήρωση των υδάτων στο περιβάλλον. Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τις Παγκόσμιες Προοπτικές Ξηρασίας 2025 αποκαλύπτει ότι το ποσοστό του νερού που χάνεται από τα συστήματα ύδρευσης στην Ελλάδα πλησιάζει το 30%, κατατάσσοντας τη χώρα στο μέσο όρο της παγκόσμιας κατάταξης.

Συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πορτογαλία, αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις που τη φέρνουν πίσω από χώρες όπως η Πολωνία και η Ισπανία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 87% των εδαφών στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα ξηρασίας, με το 52% αυτών να υφίσταται έντονη ξηρασία. Τα στοιχεία που αναλύονται περιλαμβάνουν την περίοδο από το 1950 έως το 2020, και καταδεικνύουν την επιδείνωση της κατάστασης λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η αφαλάτωση αποτελεί μία βιώσιμη λύση για περιοχές που υποφέρουν από λειψυδρία, εφόσον ληφθούν υπόψη οι αρνητικές παρενέργειές της. Η πρακτική αυτή, που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Μεσογείου, περιλαμβάνει την απομάκρυνση αλάτων από θαλασσινό νερό και αναγνωρίζεται ως σημαντική πηγή γλυκού νερού.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι ξηρασίες θα γίνουν επτά φορές πιο συχνές και έντονες αν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 4°C. Επιπλέον, οι οικονομικές συνέπειες της ξηρασίας αναμένονται αυξανόμενες, με τις ζημιές να σημειώνουν αύξηση κατά 3% έως 7,5% ετησίως. Ο τομέας της γεωργίας επηρεάζεται περισσότερο, με τις αποδόσεις των καλλιεργειών να μειώνονται δραματικά σε περιόδους ξηρασίας.

Αυτή η ανάλυση του ΟΟΣΑ καθιστά σαφές ότι η λειψυδρία δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικοοικονομικό ζήτημα που απαιτεί επείγουσες δράσεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play