Σιωπηλή ρωγμή: Το ύπουλο σύμπτωμα της σταδιακής εξάντλησης από την υπερεντατικοποίηση στην εργασία

Σιωπηλή ρωγμή: Το ύπουλο σύμπτωμα της σταδιακής εξάντλησης από την υπερεντατικοποίηση στην εργασία

Ανακαλύψτε τα σημάδια της σιωπηλής ρωγμής και πώς επηρεάζει τους εργαζομένους στον σύγχρονο εργασιακό χώρο. Με την υπερεντατικοποίηση στην εργασία να έχει γίνει κανόνας την τελευταία δεκαετία, η δυσαρέσκεια και η αποξένωση των εργαζομένων από το αντικείμενό τους έχουν εκτοξευθεί. Οι άνθρωποι νιώθουν ότι τα εργασιακά τους δικαιώματα παραβιάζονται, παρά τις υποσχέσεις περί προστασίας τους. Πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται υποτιμημένοι και αυτό οδηγεί σε δυσαρέσκεια και απώλεια κινήτρων. Ειδικά οι νεότεροι στη σταδιοδρομία τους, ανεξαρτήτως ηλικίας, σκέφτονται την αλλαγή εργασίας ή και καριέρας, προκειμένου να αποδράσουν από την καθημερινή μιζέρια.

Οι αυξημένες απαιτήσεις, τα αβέβαια ωράρια και η έλλειψη αναγνώρισης δημιουργούν αυτό που ονομάζεται σιωπηλή ρωγμή. Ο όρος αναφέρεται στη σταδιακή ψυχική εξάντληση που ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάρρευση. Αν έχετε πρόσφατα νιώσει ότι η έλλειψη κινήτρου επηρεάζει την παραγωγικότητά σας ή βιώνετε μια εσωτερική μάχη πριν πάτε στη δουλειά, είναι πιθανό να βρεθείτε αντιμέτωποι με το φαινόμενο του quiet cracking, όπως αναφέρει η New York Post.

Αυτή η κατάσταση της εξάντλησης μπορεί να εκδηλωθεί χωρίς να την αντιληφθείτε, παρασύροντάς σας σε μια καθημερινή δυστυχία. Σύμφωνα με έρευνα της TalentLMS, σχεδόν οι μισοί υπάλληλοι έχουν βιώσει quiet cracking κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Το 54% των εργαζομένων στις ΗΠΑ αισθάνονται αυτή την πίεση, με το 6% να αναφέρει ότι βιώνει αυτό το φαινόμενο συχνά ή διαρκώς. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει την απόδοση και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των παραιτήσεων, καθώς περνά συχνά απαρατήρητη από τους διευθυντές.

Η σιωπηλή ρωγμή, αν και μπορεί να μην είναι άμεσα ορατή, έχει την ικανότητα να φθείρει την ενέργεια της ομάδας και την εμπιστοσύνη, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Η απουσία επαρκούς υποστήριξης από τους διευθυντές συμβάλλει στην αίσθηση υποτίμησης των εργαζομένων, οδηγώντας σε απογοήτευση και μειωμένο ενδιαφέρον για την εργασία τους. Σύμφωνα με έρευνα, το 15% των εργαζομένων δεν κατανοεί πλήρως τον ρόλο του, ενώ το 29% δηλώνει αδυναμία να διαχειριστεί τον φόρτο εργασίας, γεγονότα που επιταχύνουν το φαινόμενο του quiet cracking.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων της δυστυχίας στη δουλειά είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης. Σημάδια όπως η αναβλητικότητα και οι μειωμένες αλληλεπιδράσεις με συναδέλφους, σε συνδυασμό με τη συχνή διαμαρτυρία για τους κανόνες της εταιρείας, δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον. Ο ειδικοί προειδοποιούν ότι η συνεχής πίεση μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και αϋπνία, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να καταλήγουν στην παραίτηση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play