Σοκ στη Βουλγαρία: 232 μισθοί απαιτούνται για την αγορά σπιτιού στην Ελλάδα

Σοκ στη Βουλγαρία: 232 μισθοί απαιτούνται για την αγορά σπιτιού στην Ελλάδα

Η κατάσταση στην ελληνική αγορά κατοικίας προκαλεί ανησυχία στη Βουλγαρία, με τους μισθούς να μην φτάνουν για την ιδιοκατοίκηση. Το δημοσίευμα που αποκαλύπτει ότι απαιτούνται 232 μισθοί για την αγορά ενός σπιτιού στην Ελλάδα προκάλεσε έντονη ανησυχία στη Βουλγαρία. Αυτή η είδηση, που προέρχεται από το βουλγαρικό ειδησεογραφικό site Lupa.bg, δεν είναι τυχαία, καθώς υποδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης για την ελληνική αγορά κατοικίας και την οικονομία γενικότερα.

Η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ανέφικτη για χιλιάδες πολίτες, καθώς οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται με ρυθμούς που ξεπερνούν κατά πολύ την άνοδο των μισθών. Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, αυτή η τάση εντάθηκε μετά την πανδημία και συνεχίζεται.

Το 2020, για την αγορά ενός διαμερίσματος αξίας 200.000 ευρώ απαιτούνταν περίπου 190 καθαροί μέσοι μισθοί. Από τότε, οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 24%, ενώ οι μέσες τιμές των ακινήτων εκτοξεύτηκαν κατά 52%, φτάνοντας πλέον σε τιμή περίπου 304.000 ευρώ. Έτσι, οι σημερινές απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, καθώς οι 232 καθαροί μισθοί καθιστούν την ιδιοκατοίκηση σχεδόν αδύνατη για τους περισσότερους εργαζόμενους.

Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν πρόκειται για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, οι οποίες πωλούνται έως και 125% ακριβότερα σε σχέση με παλαιότερες κατοικίες χωρίς αναβαθμίσεις. Ειδικά στην Αττική, η μέση διαφορά στην τιμή φτάνει το 101,5%, δηλαδή περίπου 2.213 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο περισσότερο σε σύγκριση με αντίστοιχα ακίνητα χαμηλής ενεργειακής κλάσης.

Η ανισορροπία μεταξύ του ρυθμού αύξησης των αποδοχών και του κόστους αγοράς κατοικίας δημιουργεί έναν αυξανόμενο αποκλεισμό των νέων και των οικονομικά αδύναμων από την αγορά ακινήτων. Επιπλέον, η εξάρτηση από την ενοικίαση ενισχύεται σε μια αγορά που επίσης βιώνει αύξηση τιμών. Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα αναθεώρησης της στεγαστικής πολιτικής, με μέτρα στήριξης των νέων αγοραστών και στρατηγική ενίσχυσης της προσβασιμότητας στην ιδιοκατοίκηση.

Η δημοσίευση αυτού του άρθρου στη βουλγαρική ιστοσελίδα Lupa.bg αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον των βουλγαρικών ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Παρά τις δικές της προκλήσεις, η αγορά κατοικίας στη Βουλγαρία συνεχίζει να προσφέρει χαμηλότερες τιμές και περισσότερες δυνατότητες για ιδιοκατοίκηση σε σύγκριση με την Ελλάδα. Αυτή η παρατήρηση αναδεικνύει την ανησυχία που υπάρχει σχετικά με τις συνθήκες της ελληνικής αγοράς ακινήτων, όπου η κατοικία έχει γίνει προνόμιο λίγων, αντί για κοινωνικό δικαίωμα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play