Ανησυχητική υπόθεση: σπέρμα δότη με καρκινογόνο μετάλλαξη προκάλεσε καρκίνο σε παιδιά σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Μία σπάνια καρκινογόνα μετάλλαξη που ανιχνεύθηκε σε δωρητή σπέρματος έχει προκαλέσει την εμφάνιση καρκίνου σε τουλάχιστον δέκα παιδιά, σε μια υπόθεση που φέρνει στο φως σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διεθνώς συμφωνημένων ορίων για τη χρήση σπέρματος δωρητών. Το σπέρμα του συγκεκριμένου άνδρα χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη 67 παιδιών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης από το 2008 έως το 2015. Ειδικοί προειδοποιούν για τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από τη χρήση σπέρματος από μεμονωμένους δότες για τη σύλληψη μεγάλου αριθμού παιδιών.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες επικοινώνησαν με κλινικές γονιμότητας, καθώς τα παιδιά τους εμφάνισαν καρκίνο, ο οποίος φαινόταν να σχετίζεται με μια σπάνια γενετική παραλλαγή. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Σπερματοζωαρίων επιβεβαίωσε ότι η παραλλαγή σε ένα γονίδιο, γνωστό ως TP53, υπήρχε στο σπέρμα του δότη. Αν και η σπάνια παραλλαγή δεν ήταν γνωστή κατά την ώρα της δωρεάς, οι αναλύσεις έδειξαν ότι είναι πιθανό να προκαλέσει το σύνδρομο Li-Fraumeni, μία από τις σοβαρές κληρονομικές προδιαθέσεις για καρκίνο.
Από 67 παιδιά που εξετάστηκαν, 23 βρέθηκαν με την παραλλαγή και 10 έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων λευχαιμίας. Η ανάγκη για τακτική παρακολούθηση και γενετική συμβουλευτική είναι επιτακτική για τα παιδιά που φέρουν τη μετάλλαξη. Ο δρ Edwige Kasper, βιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ρουέν, τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξουν ευρωπαϊκά όρια για τον αριθμό των γεννήσεων από κάθε δότη, προκειμένου να προστατευθούν οι οικογένειες από την κατανομή τέτοιων σπάνιων γενετικών νόσων.
Τα ευρήματα επισημαίνουν την επείγουσα ανάγκη για διεθνή συντονισμό και κανόνες σχετικά με τη χρήση σπέρματος δωρητών, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με την παραμονή μεγάλου αριθμού παιδιών από τον ίδιο δότη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr