Ανάλυση της κυριαρχίας της Κίνας στις σπάνιες γαίες και η οικονομική πίεση στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η Κίνα συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις σπάνιες γαίες, με την εξαγωγή 3,2 εκατομμυρίων κιλών μαγνητών μόνο τον Ιούνιο, σχεδόν τριπλάσια ποσότητα σε σύγκριση με τον Μάιο. Η άρση ορισμένων ελέγχων εξαγωγών σε αυτά τα κρίσιμα μέταλλα επιβεβαιώνει την κυριαρχία του Πεκίνου, που προκαλεί ανησυχία στην Ουάσιγκτον. Αυτό οδήγησε σε σοβαρές προειδοποιήσεις από τους εκπροσώπους της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για πιθανή αναστάτωση του κλάδου. Η πτώση των εισαγωγών σπάνιων μαγνητών αποκαλύπτει την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα για την παραγωγή κρίσιμων προϊόντων.
Στις 4 Απριλίου, η Κίνα ανακοίνωσε νέες απαιτήσεις αδειοδότησης για την εξαγωγή επτά σπάνιων γαιών και σχετικών μαγνητών, ως απάντηση στην αύξηση των δασμών από τον Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα. Ένα από αυτά τα μέταλλα, το σαμάριο, είναι απαραίτητο για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και παράγεται αποκλειστικά στην Κίνα. Όταν οι αξιωματούχοι του Τραμπ διαπίστωσαν την επιδείνωση της κατάστασης, κατηγόρησαν την Κίνα για μη συμμόρφωση.
Το 2010, η Κίνα άρχισε να ασκεί πίεση μέσω των σπάνιων γαιών, μειώνοντας τις εξαγωγές και προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις από τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών. Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της ΕΕ να περιορίσουν την επιρροή του Πεκίνου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η Κίνα παραμένει κυρίαρχη στις σπάνιες γαίες, αποδεικνύοντας ότι είναι δύσκολο να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών και η ανάγκη επαναφοράς της παραγωγής στις ΗΠΑ είναι επιτακτική, αλλά η εκ νέου ίδρυση του τομέα θα απαιτήσει σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr