Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέπτεται τη Λιβύη, συζητώντας για τη θαλάσσια οριοθέτηση και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναχωρεί σήμερα για τη Λιβύη, όπου θα έχει σημαντικές επαφές με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στη Βεγγάζη. Στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνεται επίσης συνάντηση στην Τρίπολη με αξιωματούχους της χώρας, εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου για τη διπλωματία της περιοχής.
Στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του Έλληνα ΥΠΕΞ βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και η ανάγκη έναρξης συζητήσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με φόντο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει αυτό το μνημόνιο, το οποίο θεωρεί άκυρο και ανυπόστατο, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία νομική βάση στο διεθνές δίκαιο.
Ο Γεραπετρίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, δήλωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να προχωρήσει σε διάλογο με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Η επιδίωξη της επικείμενης επίσκεψης του είναι να υπάρξει μια λύση οριοθέτησης, η οποία θα στηρίζεται αποκλειστικά στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν γειτονικές ακτές για την καθορισμένη οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, κάτι που καθιστά το μνημόνιο αυτό ανενεργό, όπως υπογράμμισε ο υπουργός. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας, οι οποίες έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα, με στόχο την ανάπτυξη ισόρροπων σχέσεων στη περιοχή.
Επιπλέον, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμπεριλήφθηκε ειδική αναφορά σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τη θέση της Ευρώπης απέναντι σε αυτήν τη συνεργασία.
Η Τουρκία, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, έχει υπογράψει από το 2022 μνημόνιο που αφορά την εκμετάλλευση θαλασσίων πόρων. Η ελληνική πλευρά έχει αντιδράσει έντονα, καταγγέλλοντας το μνημόνιο ως παράνομο και υποστηρίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή. Η Ελλάδα, μαζί με την Αίγυπτο, έχει υπογράψει συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ενδυναμώνοντας τη θέση της στην ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr