Στη ζούγκλα των χιμπατζήδων: Οι καθημερινές τους αλκοολικές προτιμήσεις

Στη ζούγκλα των χιμπατζήδων: Οι καθημερινές τους αλκοολικές προτιμήσεις

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τη σχέση χιμπατζήδων με το αλκοόλ και την εξελικτική τους κληρονομιά. Οι άνθρωποι παραγγέλνουν τα ποτά τους στα μπαρ, ενώ οι χιμπατζήδες τα συγκεντρώνουν από τα δέντρα. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα ώριμα φρούτα που καταναλώνουν οι χιμπατζήδες συχνά έχουν υποστεί φυσική ζύμωση και περιέχουν σημαντικές ποσότητες αλκοόλ. Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν στήριξη στη θεωρία του μεθυσμένου χιμπατζή, η οποία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι κληρονόμησαν την προτίμησή τους για το αλκοόλ από τους προγόνους τους, οι οποίοι βασίζονταν στα ώριμα φρούτα ως σημαντική πηγή θερμίδων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, εξετάζει δύο πληθυσμούς χιμπατζήδων στην Αφρική: έναν στην Ουγκάντα και έναν στην Ακτή Ελεφαντοστού. Οι ερευνητές συνέλεξαν από το έδαφος της ζούγκλας πεσμένα αλλά άθικτα φρούτα 21 ειδών, τα οποία αντιστοιχούν στο 70% της διατροφής τους. Τα φρούτα αυτά βρέθηκαν να περιέχουν κατά μέσο όρο 0,26% αλκοόλ κατά βάρος, γεγονός που δείχνει ότι οι χιμπατζήδες καταναλώνουν ημερησίως περίπου 14 γραμμάρια αιθανόλης.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δεν παρατήρησαν ενδείξεις μέθης στους χιμπατζήδες, καθώς τα φρούτα καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό, ωστόσο, ανατρέπει τις ενδεχόμενες υποθέσεις για τις αλκοολικές τους προτιμήσεις, καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

Τα ευρήματα ενδέχεται να προσφέρουν νέες προοπτικές για τη μελέτη της εξελικτικής μας κληρονομιάς, δεδομένου ότι η ικανότητα μεταβολισμού της αιθανόλης ενδέχεται να έχει εξελιχθεί πριν από 6-8 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι γραμμές των ανθρώπων και των χιμπατζήδων διαχωρίστηκαν.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play