Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε κρίσιμες συνομιλίες για την Ελλάδα-Ιταλία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Ρώμη τη Δευτέρα, συμμετέχοντας σε σειρά υψηλού επιπέδου συνομιλιών με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Οι δύο ηγέτες συγκαλούν το Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, μια σημαντική πλατφόρμα αναμενόμενων διμερών συμφωνιών σε πολλούς τομείς. Η επίσκεψη αναδεικνύει τη πολυδιάστατη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα σε τομείς κοινού γεωπολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.
Μετανάστευση στο Επίκεντρο
Ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η μετανάστευση, ένα επιτακτικό ζήτημα για Ελλάδα και Ιταλία, δεδομένων των γεωγραφικών τους ρόλων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι δύο χώρες έχουν επισημάνει διαρκώς την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση που περιλαμβάνει πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και αυξημένες επιστροφές παράτυπων μεταναστών.
Διευρυμένη Ατζέντα: Άμυνα, Ασφάλεια και Ενέργεια
Πέρα από τη μετανάστευση, οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν κρίσιμα ζητήματα όπως η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, η συνεργασία με τρίτες χώρες σε θέματα ασφαλείας, καθώς και η προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ με σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες. Η Αθήνα υπογραμμίζει ότι οι συνεργασίες με εξωτερικούς φορείς θα πρέπει να βασίζονται σε κοινές ευρωπαϊκές αρχές.
Επέκταση Διμερούς Συνεργασίας
Το Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου θα συγκεντρώσει υπουργούς και από τις δύο κυβερνήσεις για να συζητήσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ο Μητσοτάκης συνοδεύεται από μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία, περιλαμβάνοντας τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια και αρκετούς άλλους σημαντικούς υπουργούς από χαρτοφυλάκια όπως:
– Δημόσια Τάξη,
– Οικονομική Ανάπτυξη,
– Γεωργία,
– Ψηφιακή Διακυβέρνηση,
– Κλιματική Κρίση και Πολιτική Προστασία,
– Μεταφορές,
– Περιβάλλον και Ενέργεια.
Η ευρεία ατζέντα θα καλύψει τομείς όπως το εμπόριο και τις επενδύσεις, τη συνεργασία στην ενέργεια με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας-Ιταλίας, καθώς και έργα υποδομής. Αναμένονται ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών συμφωνιών, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr