Στο τρίπτυχο: στήριξη δεύτερου παιδιού, brain gain και ενσωμάτωση μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, εκτιμά ότι πρέπει να ακουμπήσει η λύση για ένα από τα οξύτερα κοινωνικονομικά προβλήματα της χώρας μας, που δεν είναι άλλο από το δημογραφικό, ο Στέφανος Χανδακάς, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, πρόεδρος του Νοσοκομείου Μητέρα και ιδρυτής της HOPEGenesis. Το 2015, δημιουργήθηκε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία HOPEGenesis με στόχο τη στήριξη των γεννήσεων σε απομακρυσμένες περιοχές, και μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί περισσότερα από 900 παιδιά μέσω του προγράμματός της. Αν υπάρχει ένα σωστά δομημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα που θα αποδείξει την αποτελεσματικότητά του, είναι αναγκαίο να ξεκινήσει μία γενναία απόφαση στήριξης του δεύτερου παιδιού στην ελληνική οικογένεια. Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM ο διακεκριμένος μαιευτήρας-γυναικολόγος.
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της HOPEgenesis στην εκπομπή του Πρακτορείου FM «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».
Ερ: Πόσα παιδιά έχουν γεννηθεί από το 2015, πόσες περιοχές έχετε «υιοθετήσει» μέχρι τώρα;
Απ: Πάνω από 900 παιδιά έχουν γεννηθεί από το 2015, ενώ πλέον, με τη βοήθεια 80 ιατρών και 2.500 φίλων εθελοντών, έχουμε υιοθετήσει 400 ακριτικές περιοχές, καλύπτοντας όλα τα έξοδα εγκυμοσύνης και τοκετού.
Ετοιμάζεται πρόγραμμα χρηματοδότησης σπουδών σε ΑΕΙ για την επόμενη οκταετία.
Ερ: Εκτός από τη στήριξη οικονομικά των εγκυμοσύνων και τοκετών, κάνετε και άλλες ενέργειες. Τι έχει γίνει μέχρι τώρα, τι αναμένουμε αύριο;
Απ: Μέχρι σήμερα, έχει δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 12 παιδικούς σταθμούς και προγράμματα υποστήριξης μετά τη γέννηση.
50% πτώση των γεννήσεων από το 2012 – Με το πρόγραμμα της HOPEgenesis γεμίζουν οι τάξεις στα απομακρυσμένα νησιά.
Ερ: Θεωρείτε ότι 900 παιδιά σε μία δεκαετία λύνουν το δημογραφικό της χώρας; Δώστε μας σε νούμερα το κάδρο του προβλήματος, καθώς έχετε εκπονήσει σημαντικές μελέτες ως HOPEgenesis.
Απ: Το 2012 η Ελλάδα είχε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις, και η πτώση των γεννήσεων φτάνει το 50% σήμερα.
Ερ: Πώς πιστεύετε ότι αυτή η ενίσχυση του πληθυσμού θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα;
Απ: Η ευαισθητοποίηση για το δημογραφικό ζήτημα είναι πιο έντονη σήμερα, και η δημιουργία στρατηγικών πολιτικής είναι απαραίτητη.
Να ξεκινήσει μία γενναία απόφαση στήριξης του δεύτερου παιδιού στην ελληνική οικογένεια – Στόχος μας να κοστολογήσουμε το επίδομα.
Η κομβική υποστήριξη των εθελοντών της HOPEGenesis για τις γυναίκες των απομακρυσμένων περιοχών
Η εθελόντρια μαία παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο κατά τον τοκετό αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης των γυναικών σε απομακρυσμένα μέρη, προσφέροντας υποστήριξη και καθοδήγηση.
Η φωτογραφία έχει παραχωρηθεί προς χρήση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από Health Solutions.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ