Στυλιανός Καψωμένος: Το ιδανικό της παιδείας κατά τον Ισοκράτη

Στυλιανός Καψωμένος: Το ιδανικό της παιδείας κατά τον Ισοκράτη

Εξερευνώντας την έννοια της παιδείας σύμφωνα με τον Ισοκράτη και τη σημασία της στην ελληνική κουλτούρα. Ο Ισοκράτης, στην ολοκλήρωση του λόγου του (Φίλιππος 5), διατυπώνει την ανάγκη για έναν ηγεμόνα που θα αναδείξει τις αξίες της παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού. Η σωστή παιδεία συνιστά την αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη του πολίτη, ώστε να είναι ωφέλιμος τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Μακεδόνες. Αυτή η προσέγγιση αναδεικνύει την αποστολή του Φιλίππου ως ευεργέτη των Ελλήνων και βασιλιά των Μακεδόνων, τονίζοντας την ανάγκη για αρετή και γνώση, καθώς και την ευθύνη του ηγεμόνα να προασπίζει τις αξίες αυτές.

Ο Ισοκράτης, αθηνολάτρης και ελληνολάτρης, πίστευε ότι ο ελληνικός πολιτισμός υπερείχε των ξένων. Παιδεία για τον Ισοκράτη είναι η φιλοσοφική διαμόρφωση του ανθρώπου και η ικανότητά του να αξιοποιεί τις ευκαιρίες της ζωής, ενώ διατηρεί το μέτρο και την αυτοκυριαρχία. Η ελληνική επιμέλεια προκύπτει από την ευρύτερη κουλτούρα της αρχαίας Αθήνας και αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός πολίτη άξιου, ικανού να συνεισφέρει στην κοινωνία.

Η διαρκής ανάγκη για προσαρμογή της παιδείας στα δεδομένα της εποχής είναι εμφανής καθώς ο θεσμός της πόλης αρχίζει να παρακμάζει. Ο Ισοκράτης, κατανοώντας τις αλλαγές που συντελούνται, ζητεί μια νέα προσέγγιση στην εκπαίδευση. Η παιδεία, όπως την εννοεί, θα πρέπει να εκπαιδεύει τον άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να γίνει τέλειος πολίτης και ωφέλιμο μέλος της κοινωνίας.

Η παιδεία που επιδιώκει ο Ισοκράτης, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ισορροπίας ανάμεσα στις πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις του ανθρώπου, διασφαλίζοντας ότι οι απαιτήσεις της αρμονικής συμβίωσης δεν έρχονται σε αντίθεση με την ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play