ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία διαφωνούν για τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ. Διεθνείς σχέσεις και ασφάλεια στο προσκήνιο. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας Χάλεντ Κιάρι παρουσίασε μια αυστηρή εκτίμηση για τις συνεχείς παραβιάσεις των διεθνών κανόνων μη διάδοσης από τη Βόρεια Κορέα. Το 2025 σηματοδοτεί το τελευταίο έτος του πενταετούς στρατιωτικού σχεδίου της Βόρειας Κορέας, κατά τη διάρκεια του οποίου η χώρα προχώρησε σε πολλές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Επισήμανε ότι η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να λειτουργεί εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου, όπως επιβεβαίωσε και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Η επίμονη επιδίωξη της Βόρειας Κορέας για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων υπονομεύει το παγκόσμιο καθεστώς αφοπλισμού και μη διάδοσης. Ο κ. Κιάρι κάλεσε την Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT).
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην απουσία μηχανισμού παρακολούθησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς η εντολή της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων δεν ανανεώθηκε. Παρά την απουσία αυτής της ομάδας, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζει την εποπτεία του καθεστώτος κυρώσεων, επαναλαμβάνοντας ότι οι σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα πρέπει να συμμορφώνονται με τις σχετικές κυρώσεις.
Αναφερόμενος στο γενικότερο ασφαλιστικό περιβάλλον, ο κ. Κιάρι χαρακτήρισε την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο τεταμένη, επισημαίνοντας τον αυξανόμενο κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού. Κλείνοντας, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην παραμελεί την ανθρωπιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να υποστηριχθεί ο πληθυσμός της χώρας.
Στην παρέμβασή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, κατήγγειλε τις παραβιάσεις των κυρώσεων από τη Βόρεια Κορέα και εξέφρασε τη λύπη του για την αποτυχία ανανέωσης της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διατύπωσε τη δέσμευση της Ελλάδας για συνεργασία με άλλους εταίρους, επιδιώκοντας μια διπλωματική λύση στην Κορεατική Χερσόνησο.
Η συζήτηση εστίασε επίσης στην αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ρωσίας και Κίνας για την εφαρμογή των κυρώσεων, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν τους δύο συμμάχους για παρεμπόδιση της διαδικασίας. Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει τεταμένη, με τις χώρες αυτές να υποστηρίζουν αντιθετικές απόψεις, επιβεβαιώνοντας τις έντονες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr