Συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ: Οι προοπτικές για τους Έλληνες εξαγωγείς

Συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ: Οι προοπτικές για τους Έλληνες εξαγωγείς

Συμφωνία ΗΠΑΕΕ: αναλύουμε τις επιπτώσεις για τους Έλληνες εξαγωγείς και τις νέες εμπορικές σχέσεις. Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκε ο εξαγωγικός τομέας της χώρας την ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τους δασμούς 15% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, εξαιρουμένων του χάλυβα και του αλουμινίου. Η συμφωνία αυτή εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, αποφεύγοντας την απειλή ενός υψηλότερου ποσοστού δασμών της τάξης του 30% που είχε προαναγγελθεί από τον πρόεδρο Τραμπ . Αν και οι θετικές εξελίξεις είναι εμφανείς, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις προκλήσεις που θα προκύψουν από τη νέα επιβάρυνση στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, επισημαίνει ότι αν και οι δασμοί αποτελούν επιβάρυνση για το εμπόριο, το συμφωνηθέν ποσοστό είναι προτιμότερο σε σχέση με τις αρχικές απειλές. Η συμφωνία έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο εμπόριο, ενώ οι Έλληνες εξαγωγείς είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν .

Ωστόσο, η ανησυχία για τις επιπτώσεις στις τιμές και την αγορά παραμένει. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, αναγνωρίζει ότι, παρά το γεγονός ότι το 15% είναι διαχειρίσιμο, η επιβάρυνση θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις τιμές και μπορεί να οδηγήσει κάποιους παραγωγούς σε αναζήτηση νέων αγορών.

Σημαντικό είναι ότι η λήξη της αβεβαιότητας μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα, αν και υπάρχουν και προκλήσεις. Ο Κώστας Ζούκας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, αναγνωρίζει ότι η συμφωνία παρέχει μία ανακούφιση, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επιπλέον, οι επαγγελματίες του τομέα αναμένουν από την κυβέρνηση να ζητήσει εξαιρέσεις για ελληνικά τρόφιμα, ειδικά για τη φέτα, κάτι που θα μπορούσε να διασφαλίσει καλύτερους όρους για τις ελληνικές εξαγωγές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play