Συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ενισχύουν τις ενεργειακές και σιδηροδρομικές υποδομές, προάγοντας τη συνεργασία τους. Δύο σημαντικές συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και των σιδηροδρόμων υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας μετά το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 12 Μαΐου, στη Ρώμη. Η πρώτη συμφωνία αφορά σε Μνημόνιο Κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Ιταλίας, ενώ η δεύτερη αφορά στην αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.
Το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του ιταλικού διαχειριστή δικτύου TERNA επιδιώκει να τριπλασιάσει τη δυνατότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης, από 500 MW σε 1.500 MW, ενισχύοντας την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, με αύξηση της εγκατεστημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, προορίζεται να εδραιωθεί ως ενεργειακός κόμβος στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Επιπλέον, το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών. Οι επενδύσεις αυτές θα περιλαμβάνουν την αγορά 23 τρένων και τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων για τη διασφάλιση μακροχρόνιας συντήρησης. Οι δεσμεύσεις του ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train.
Τα παραπάνω Μνημόνια εντάσσονται σε συνολικά 12+2 συμφωνίες που υπεγράφησαν στο πλαίσιο του 2ου ΑΣΣ Ελλάδας – Ιταλίας και είναι αναλυτικά περιγραμμένες στην Κοινή Διακήρυξη των δύο ηγετών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr