Συνάντηση Ισραήλ και Παλαιστίνης στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο υπουργικής συνάντησης της ΕΕ, εμβάθυνση συνεργασίας και ανθρωπιστικά ζητήματα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ θα συμμετάσχουν στη ίδια σύσκεψη, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της υπουργικής συνάντησης της ΕΕ με τη Νότια Γειτονία, τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Σκοπός της συνάντησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με το Ισραήλ, καθώς και με εννέα άλλους εταίρους του Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Λιβύης. Αυτή είναι η πρώτη φορά που και οι δύο πλευρές θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο στις Βρυξέλλες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την επακόλουθη ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Γάζα.
Η σύσκεψη έρχεται την εβδομάδα που τα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν τη λήψη μέτρων κατά του Ισραήλ για την κατάσταση στη Γάζα και τη βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη. Ανώτεροι αξιωματούχοι από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη επιβεβαίωσαν στο Euronews ότι οι υπουργοί Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ από το Ισραήλ και Δρ. Βαρσέν Αγκαμπεκιάν Σαχίν από την Παλαιστινιακή Αρχή, θα συμμετάσχουν επίσης στη σύσκεψη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ασάντ Χασάν αλ-Σαϊμπανί, αναμένεται να παραβρεθεί.
«Εμείς οι Παλαιστίνιοι θα θέλαμε να εκφραστούμε σε αυτή τη συνάντηση και να ενημερώσουμε τους Ευρωπαίους για την ανθρωπιστική κρίση των Παλαιστινίων», δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Euronews. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα εξηγήσουν την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να παρακρατεί 8,2 δισεκατομμύρια σέκελ (2,1 δισεκατομμύρια ευρώ) από τα φορολογικά έσοδα.
Η σύσκεψη είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης στη Γάζα. Το σκηνικό των δύσκολων σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ εντείνεται, μετά τις κατηγορίες για τον αποκλεισμό της Γάζας και τις επιθέσεις σε Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα εξετάσουν επίσης μια σειρά από επιλογές σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ, η οποία αποκάλυψε παραβιάσεις του άρθρου 2 από το Τελ Αβίβ λόγω των ενεργειών του στη Γάζα. Παρά την κρίση, την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε μια βελτίωση της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr