Συζητήσεις Ζελένσκι με Ευρωπαίους ηγέτες και Τραμπ προτού τη σημαντική συνάντηση με Πούτιν για την Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνεργασία με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν βιντεοδιάσκεψη με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πριν από την αναμενόμενη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επικοινωνία αυτή αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης στον Τραμπ, ώστε να υποστηρίξει την Ουκρανία εν όψει της συνάντησής του με τον Πούτιν στην Αλάσκα.
Στη διάρκεια της συζήτησης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προγραμματίζουν να επαναλάβουν ότι οι αποφάσεις σχετικά με την Ουκρανία δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή της χώρας, ιδίως σε ό,τι αφορά τις αλλαγές συνόρων. Η συζήτηση θα εστιάσει επίσης στις απαιτήσεις του Πούτιν, οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν την παραχώρηση εδαφών από το Κίεβο, μια κίνηση που ο Ζελένσκι έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας και πιθανώς προοίμιο για μελλοντικές επιθέσεις από τη Ρωσία.
Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης παραμένει τεταμένη, με τη Ρωσία να καταγράφει κέρδη και να προχωρά σε επιθέσεις κοντά στην ανατολική πόλη Ντομπροπίλια. Η Ρωσία ελέγχει σήμερα λίγο λιγότερο από το 20% της ουκρανικής επικράτειας. Ο Ζελένσκι επισημαίνει ότι η Μόσχα προσπαθεί να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πληροφόρησης προτού ο Πούτιν συναντηθεί με τον Τραμπ, υποδηλώνοντας ότι η ρωσική προπαγάνδα στοχεύει στη δημιουργία της εντύπωσης ότι η Ουκρανία χάνει έδαφος.
Η περιοχή του Ντονμπάς, που αποτελείται από τις ανατολικές περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, παραμένει υπό ρωσική κατοχή από το 2014. Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση για την αποχώρηση από το Ντονμπάς και ότι οι πολίτες της δεν θα επιτρέψουν να παραχωρηθεί η γη τους στους κατακτητές, επικαλούμενος το Σύνταγμα της χώρας που απαιτεί δημοψήφισμα για οποιαδήποτε αλλαγή του εδάφους της.
Πηγή περιεχομένου: in.gr