Η Συνθήκη Σεβρών καθόρισε τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή και τις συνέπειες του πολέμου με την Τουρκία. Εγκαθιστώντας την προσωρινή κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, δεν αποκήρυτταν τον βασιλιά, και, αντιθέτως, περισσότερο από όλα ήλπιζαν να τον δουν να ανοίγει επιτέλους τα μάτια του, στρεφόμενος προς την οδό της εθνικής πολιτικής. Αν η Ελλάδα δεν θυσιαζόταν ολοσχερώς στο συμφέρον του βασιλιά, θα μπορούσε να επιτευχθεί η εθνική πολιτική των Φιλελευθέρων. Ειδικότερα, θα ήταν δυνατόν να επιτραπεί στο κράτος των Αθηνών να προχωρήσει στην προσχώρηση αξιωματικών και την στρατολογία οπλιτών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η βοήθεια που επιθυμούσαν να προσφέρουν στη σύμμαχο Σερβία και τους συμμάχους της.
Η στάση του βασιλιά και των γύρω του θα μπορούσε να δικαιολογηθεί απέναντι στη Γερμανία, τόσο λόγω των κινδύνων που ανέκυπταν από την αντίθετη πολιτική όσο και εξαιτίας της υπόσχεσης που είχε δοθεί στον Κάιζερ. Η Ελλάδα βρέθηκε μόνη της σε πόλεμο με το τουρκικό έθνος, καθώς οι σύμμαχοι διατηρούσαν ειρηνικές σχέσεις με αυτό. Η ιστορία καταγράφει τη σημασία της Συνθήκης των Σεβρών, η οποία διαμόρφωσε το μέλλον της Ελλάδας, παρά τις προκλήσεις που προέκυψαν από τις πολιτικές επιλογές της εποχής.
Σημειώνεται ότι οι ισχυρισμοί του κ. Μεταξά σχετικά με τη Συνθήκη αποτελούν μια σειρά από διαστρεβλώσεις ιστορικών γεγονότων. Η υπογραφή της συνθήκης δεν σηματοδότησε την τελική λήξη του πολέμου με την Τουρκία, αλλά την ανάγκη για την εφαρμογή των όρων της.
Πηγή περιεχομένου: in.gr