Συρία: Ολομέλεια του ΣΑ του ΟΗΕ υπό την ελληνική προεδρία εξετάζει την άρση των κυρώσεων

Συρία: Ολομέλεια του ΣΑ του ΟΗΕ υπό την ελληνική προεδρία εξετάζει την άρση των κυρώσεων

Ο ΣΑ του ΟΗΕ, υπό την ελληνική προεδρία, συζητά την άρση κυρώσεων κατά της Συρίας, με στόχο την περιφερειακή σταθερότητα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει στις 21 Μαΐου για την τακτική μηνιαία ενημέρωση σχετικά με τη Συρία, υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκίαρ Πέντερσεν, και τον Διευθυντή του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Ράμες Ραζασίνγκαμ. Μετά την ενημέρωση, θα ακολουθήσουν κλειστές διαβουλεύσεις.

Για την Αθήνα, μια σταθερή και ευημερούσα Συρία είναι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας. Η συνεδρίαση διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Αχμεντ Αλ-Σάραα, επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διεθνή θέση της χώρας μέσω εκτενούς διπλωματικής προσέγγισης.

Στις 13 Μαΐου, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας, μετά από συναντήσεις με ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στη Σαουδική Αραβία. Όπως επισημαίνει ο Λευκός Οίκος, το αίτημα προήλθε από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Πέντερσεν χαιρέτισε την απόφαση για την άρση των κυρώσεων, δηλώνοντας ότι αυτή μπορεί να ξεκλειδώσει περιφερειακή στήριξη και βασικές υπηρεσίες. Οι ελληνικές θέσεις αναφορικά με τη Συρία είναι σαφείς: η υποστήριξη της Αθήνας είναι υπό προϋποθέσεις, περιλαμβάνοντας το σεβασμό προς όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες, καθώς και μια πολιτική μετάβασης που να περιλαμβάνει όλους τους πολίτες.

Η κατάσταση στη Συρία εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, με τις ανθρωπιστικές ανάγκες να παραμένουν κρίσιμες. Στις 16 Μαΐου, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την αποπληρωμή του χρέους της Συρίας, επιτρέποντας εκ νέου την εμπλοκή της Τράπεζας σε αναπτυξιακά έργα, αν και οι προκλήσεις παραμένουν πολλές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play